TASZ álláspont az egészségügyi törvény módosításainak kapcsán

A Társaság a Szabadságjogokért véleményezte az egészségügyi reformcsomag keretén belül az egészségügyi tárca által az országgyűlés elé terjesztett T/1093-as törvényjavaslatot, és több ponton aggályosnak találta azt.

A Javaslat gyakorlatilag megszünteti a szabad orvosválasztáshoz való jogot, és a módosabb betegek kiváltságává teszi. Bevezet továbbá olyan diszkriminatív és méltánytalan szabályokat, amelyek a betegek időben történő ellátását veszélyeztetik: többletdíj megfizetését ír elő az ügyeleti ellátásra, tekintet nélkül az ellátandó egészségi probléma súlyosságára és sürgősségére, valamint az ellátás költségeinek akár teljes összegét is elérő többletdíj megfizetését írja elő, ha a beteg nem a területileg illetékes kórházban kezelteti magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két törött lábú biztosított közül az járt jól, amelyik rendelési időben és a területileg illetékes kórháza közelében szenvedett balesetet, mert az a beteg, aki éjjel, vagy ugyan nappal, de vidéken esik el, nem ússza meg többletköltségek, esetenként jelentős többletköltségek nélkül.Aggályosnak tartjuk a területi illetékesség ilyen formában történő bevezetését a hajléktalanok szempontjából is, nem látjuk biztosítottnak ugyanis, hogy lesz egészségügyi intézmény, amely a lakcímmel nem rendelkező, így területileg illetékes kórházhoz sem tartozó hajléktalan betegeket ellátja.A Javaslat megszünteti továbbá a várólisták szabályainak átláthatóságát, ellehetetlenítve a visszaélések elkerülése végett létfontosságú külső kontrollt.A fentieken túl felháborítónak tartjuk azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium gyakorlatában lassan rendszeressé válik, hogy – a jogalkotási törvény előírásait semmibe véve – teljes mértékben kihagyja a civil szervezeteket a véleményezés lehetőségéből.
A TASZ részletes álláspontját itt olvashatja!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén IV.

Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél negyedik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.

TASZ álláspont EMMI rendelet tervezetről

Véleményeztük az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésével foglalkozó EMMI rendelet tervezetét.

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.