TASZ álláspont az egészségügyi törvény módosításainak kapcsán

A Társaság a Szabadságjogokért véleményezte az egészségügyi reformcsomag keretén belül az egészségügyi tárca által az országgyűlés elé terjesztett T/1093-as törvényjavaslatot, és több ponton aggályosnak találta azt.

A Javaslat gyakorlatilag megszünteti a szabad orvosválasztáshoz való jogot, és a módosabb betegek kiváltságává teszi. Bevezet továbbá olyan diszkriminatív és méltánytalan szabályokat, amelyek a betegek időben történő ellátását veszélyeztetik: többletdíj megfizetését ír elő az ügyeleti ellátásra, tekintet nélkül az ellátandó egészségi probléma súlyosságára és sürgősségére, valamint az ellátás költségeinek akár teljes összegét is elérő többletdíj megfizetését írja elő, ha a beteg nem a területileg illetékes kórházban kezelteti magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két törött lábú biztosított közül az járt jól, amelyik rendelési időben és a területileg illetékes kórháza közelében szenvedett balesetet, mert az a beteg, aki éjjel, vagy ugyan nappal, de vidéken esik el, nem ússza meg többletköltségek, esetenként jelentős többletköltségek nélkül.Aggályosnak tartjuk a területi illetékesség ilyen formában történő bevezetését a hajléktalanok szempontjából is, nem látjuk biztosítottnak ugyanis, hogy lesz egészségügyi intézmény, amely a lakcímmel nem rendelkező, így területileg illetékes kórházhoz sem tartozó hajléktalan betegeket ellátja.A Javaslat megszünteti továbbá a várólisták szabályainak átláthatóságát, ellehetetlenítve a visszaélések elkerülése végett létfontosságú külső kontrollt.A fentieken túl felháborítónak tartjuk azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium gyakorlatában lassan rendszeressé válik, hogy – a jogalkotási törvény előírásait semmibe véve – teljes mértékben kihagyja a civil szervezeteket a véleményezés lehetőségéből.
A TASZ részletes álláspontját itt olvashatja!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Véleményeztük a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) OGY határozat tervezetét

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze.

Alaptörvény-sértő a kormány passzivitása a koronavírus második hullámában

A koronavírus nemcsak az egészségügyi és járványügyi rendszerek számára jelent globális kihívást, hanem egyben a jogállami működés erőpróbája is. A kormányoknak olyan hatékony intézkedéseket kell bevezetniük, amikkel egymással konkuráló érdekek között teremtenek egyensúlyt. Eközben arra is figyelemmel kell lenniük, hogy csakis olyan jogkorlátozásokat vezessenek be, amiket alkotmányos indokok támasztanak alá. A magyar kormányt 2020 tavaszán, a járvány első hullámában az a kritika érte, hogy a járvány érdekeire hivatkozva túlzott jogkorlátozásokat vezet be és a hatalmat az indokoltnál is jobban koncentrálja a végrehajtó hatalmi ág kezébe. 2020 őszén, a második hullám elején azonban mindeddig a túlzott paternalizmus helyett az állam olyan mértékű passzivitása figyelhető meg, amivel az állampolgárok alapjogait és más alapvető alkotmányos normákat sért meg.

TASZ álláspont EMMI rendelet tervezetről

Véleményeztük az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésével foglalkozó EMMI rendelet tervezetét.