Barion Pixel TASZ | TASZ álláspont az egészségügyi törvény módosításainak kapcsán

TASZ álláspont az egészségügyi törvény módosításainak kapcsán

A Társaság a Szabadságjogokért véleményezte az egészségügyi reformcsomag keretén belül az egészségügyi tárca által az országgyűlés elé terjesztett T/1093-as törvényjavaslatot, és több ponton aggályosnak találta azt.

A Javaslat gyakorlatilag megszünteti a szabad orvosválasztáshoz való jogot, és a módosabb betegek kiváltságává teszi. Bevezet továbbá olyan diszkriminatív és méltánytalan szabályokat, amelyek a betegek időben történő ellátását veszélyeztetik: többletdíj megfizetését ír elő az ügyeleti ellátásra, tekintet nélkül az ellátandó egészségi probléma súlyosságára és sürgősségére, valamint az ellátás költségeinek akár teljes összegét is elérő többletdíj megfizetését írja elő, ha a beteg nem a területileg illetékes kórházban kezelteti magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két törött lábú biztosított közül az járt jól, amelyik rendelési időben és a területileg illetékes kórháza közelében szenvedett balesetet, mert az a beteg, aki éjjel, vagy ugyan nappal, de vidéken esik el, nem ússza meg többletköltségek, esetenként jelentős többletköltségek nélkül.

Aggályosnak tartjuk a területi illetékesség ilyen formában történő bevezetését a hajléktalanok szempontjából is, nem látjuk biztosítottnak ugyanis, hogy lesz egészségügyi intézmény, amely a lakcímmel nem rendelkező, így területileg illetékes kórházhoz sem tartozó hajléktalan betegeket ellátja.

A Javaslat megszünteti továbbá a várólisták szabályainak átláthatóságát, ellehetetlenítve a visszaélések elkerülése végett létfontosságú külső kontrollt.

A fentieken túl felháborítónak tartjuk azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium gyakorlatában lassan rendszeressé válik, hogy – a jogalkotási törvény előírásait semmibe véve – teljes mértékben kihagyja a civil szervezeteket a véleményezés lehetőségéből.

A TASZ részletes álláspontját itt olvashatja!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.