TASZ álláspont EMMI rendelet tervezetről

Véleményeztük az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésével foglalkozó EMMI rendelet tervezetét.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli a Tervezetet, mivel igen fontos az egészségügy keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközök használata által okozott sérülések megelőzésére illetve azok kezelésére részletszabályokat meghatározni.

A TASZ ugyanakkor aggályosnak tartja ezen előírt szabályok gyakorlati megvalósításának a lehetőségét, különös tekintettel a fertőző betegségek diagnosztikájának valamint a poszt-expozíciós profilaxis (PEP) elérhetőségére.

A jelenlegi diagnosztikai háttérrel időigényes lehet a különbözős fertőzések - HIV, hepatitis C - diagnosztikája, miközben a HIV-fertőzés megelőzésére használt PEP kezelés esetén az időtényező kiemelkedően fontos a kezelés sikerességéhez.

Az álláspont teljes szövegét itt olvahatja.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Fizess, ha mást gondolsz, mint kormány

A kormány ahelyett, hogy a kétharmados felhatalmazását felelősséggel használná, arra törekszik, hogy ellehetetlenítse azokat, akik tőle eltérő véleményt fogalmaznak meg.

Nem hagyjuk abba a szegényeket vegzáló rendeletek megtámadását!

2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadtunk meg, melyben a legszegényebb lakosokat kötelezik lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására, ha szociális segélyt akarnak kapni. A négy megye kormányhivatalai fele részt igazat adtak nekünk, ezúttal a megmaradt, jogsértő rendeleteket támadtuk meg az ombudsman előtt.