TASZ álláspont EMMI rendelet tervezetről

Véleményeztük az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésével foglalkozó EMMI rendelet tervezetét.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli a Tervezetet, mivel igen fontos az egészségügy keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközök használata által okozott sérülések megelőzésére illetve azok kezelésére részletszabályokat meghatározni.

A TASZ ugyanakkor aggályosnak tartja ezen előírt szabályok gyakorlati megvalósításának a lehetőségét, különös tekintettel a fertőző betegségek diagnosztikájának valamint a poszt-expozíciós profilaxis (PEP) elérhetőségére.

A jelenlegi diagnosztikai háttérrel időigényes lehet a különbözős fertőzések - HIV, hepatitis C - diagnosztikája, miközben a HIV-fertőzés megelőzésére használt PEP kezelés esetén az időtényező kiemelkedően fontos a kezelés sikerességéhez.

Az álláspont teljes szövegét itt olvahatja.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A HIV-vel élőket diszkrimináló jogszabályok, szakmai rendelkezések

Magyarországon ma még számos jogszabály, szakmai protokoll és módszertani levél különbözteti meg indokolatlanul hátrányosan a HIV-vel élő pácienseket, ami számos nehézséget okoz az életükben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) HIV/AIDS programja egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti EBH/226/2012. számú eljárás keretében), melynek része a fentebb felsorolt rendelkezéstípusok felülvizsgálata. Ezt a munkát végeztük el, és küldtük el javaslatainkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának.

Véleményeztük a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) OGY határozat tervezetét

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze.

Vélemény az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról

A TASZ véleményezte az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezetet. Véleményünkben a sürgősségi ellátás ingyenességének fenntartása mellett érvelünk, valamint hiányoljuk a lombikprogramban résztvevők körének bővítését és a dajkaterhesség visszaállítását. Tágabb körben tartjuk szükségesnek feloldani a petesejt-adományozás anonimitását, továbbá az anonim HIV tesztek akadályát képező jogszabályi ellentmondások kiküszöbölését is kezdeményezzük.