TASZ-estek a Kolorban 2

A TASZ programvezetői szeptembertől minden hónap utolsó csütörtökén változatos előadásokkal várnak titeket a Kolorban, hogy közelebb hozzák munkájukat, céljaikat és a jogvédelem aktuális kihívásait. Nézzétek meg a második est előadásait!

Dojcsák Dalma: Kinyílott a pitypang! Ha megírom, beperelnek?

Mi a szerepe egy demokratikus társadalomban az újságírásnak? A jog hogyan támogathatja vagy éppen lehetetleníti ezt el? Kik, hogyan, miért védik az újságírók forrásait? Előadásomban ezekre a kérdésekre keresem a választ a közelmúlt nagy vihart kavart esetein keresztül.

Verdes Tamás: Krízis és zárt osztály?

A súlyos, válságos pszichiátriai tüneteket mutató személyeket, ha felmerül annak a lehetősége, hogy magukra vagy másokra veszélyt jelentenek, kötelező gyógykezelésre utalják be. A kötelező gyógykezelés során zárt pszichiátriai kórházi osztályon kezelik az érintetteket, általában erősen szedatív gyógyszerekkel, ami gyakorta napokig tartó eszméletvesztéssel is járhat. A kötelező gyógykezelés gyakorlata elterjedt az egész világon, nincs olyan ország, ahol ne használnák. Ugyanakkor a pszichiátriai betegeket képviselő szervezetek szerint súlyos jogsértést valósít meg a rendszer. Szeretném ismertetni a hagyományos rendszer működését, illetve az ezekre vonatkozó kritikákat, végül bemutatni egy alternatív megközelítést, ami lehetővé teszi azt, hogy ne fosszunk meg embereket a jogaiktól, ugyanakkor a krízishelyzetekben mind a család, mind a környezet és persze az érintett személy védelme is biztosított legyen.

A téma részben kapcsolható az OPNI bezárásához, illetve a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos előítéletekhez is.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

Megint garázdaságnak ítélte a bíróság a politikai véleménynyilvánítást

Újabb alapjogsértő ítélet született ma Komáromy Gergely és Kiripolszky Csongor szabálysértési ügyében. A bíróság személyenként 30 000 forint pénzbírság megfizetésére kötelezte ügyfeleinket, mert az ítélet szerint garázdaságot követtek el. Az ítélet ellen fellebezünk.