TASZ-siker: győzött a vélemény szabadsága

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter első fokon pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleménye, mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant, a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl”.

Az első fokú döntés nem csak a TASZ sikere, hanem a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme is. Pataki Árpád bíró szerint „aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények”. A tárgyaláson többek közt vitatott volt Fábry közszereplői mivolta, illetve az is, hogy a véleményszabadság vajon kiterjed-e a véleményről alkotott véleményre. Az első fokú bíróság végül a fenti szellemben döntött.

 Fábry egyébként a polgári per mellett - melyben először kártérítésért, majd később csak jó hírnevének megsértésért harcolt – büntetőeljárást is kezdeményezett György Péter ellen. Ahogy a polgári ügyben, ebben az eljárásban is a TASZ jogszegélyszolgálata látja el György Péter képviseletét. A rágalmazás vétsége miatt indult ügyben a bíróság először tárgyalás tartása nélkül megrovásban részesítette Györgyöt, de a védelem kérte tárgyalás tartását. Az ügyben még nem került sor tárgyalás kitűzésére.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tüntetnél, tiltakoznál? Ismerd a jogaid!

Megígértük, hogy senkit nem hagyunk egyedül, aki él politikai szabadságjogaival, és másokkal együtt kinyilvánítja véleményét az utcákon. Ehhez tartjuk magunkat. Készítettünk egy rövid összeállítást a gyülekezési jog gyakorlásának törvényes kereteiről, amit ajánlunk a tüntetések szervezői és résztvevői figyelmébe. Emellett továbbra is készek vagyunk ingyenes jogi tanácsokkal és szükség esetén jogsegéllyel is támogatni titeket az ország egész területén. Forródrótót üzemeltünk be arra az esetre, ha azonnali segítséget szeretnétek kérni tőlünk. Ha tüntetni vagy tiltakozni mentek, ezt a telefonszámot írjátok fel a karotokra: 06 30 722 3356. Van, akinek korábban már hasznos volt, titeket is megnyugtathat.

A legdrágább szó

Újabb bűnözőre csapott le az igazsászolgáltatás kérlelhetetlen szigora. Juhos Norbert egy saját Facebook oldalán írt kommentben használta a holokamu szót, ami jogerősen 800 ezer forintjába került. Ennyi pénzbüntetést kell fizetnie, vagy ha ezt nem tudja kigazdálkodni, 400 nap fogházbüntetéssel kiválthatja. Ez egy nagyon súlyos büntetés, amit azért kapott, mert leírt egy szót, ezzel pedig megvalósította az egyik önkényuralmi rendszer által elkövetett bűnök tagadását.

KISOKOS: Szólásszabadság érvgyűjtemény

Ezen az oldalon olyan érveket szedtünk össze, amelyek hasznosak lehetnek azoknak, akiket a szólásszabadságuk gyakorlása miatt fogtak perbe. A megfelelő érvek kiválasztása és előadása a bíróságon segíthet a per megnyerésében.