TASZ-siker: győzött a vélemény szabadsága

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter első fokon pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleménye, mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant, a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl”.

Az első fokú döntés nem csak a TASZ sikere, hanem a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme is. Pataki Árpád bíró szerint „aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények”. A tárgyaláson többek közt vitatott volt Fábry közszereplői mivolta, illetve az is, hogy a véleményszabadság vajon kiterjed-e a véleményről alkotott véleményre. Az első fokú bíróság végül a fenti szellemben döntött.

 Fábry egyébként a polgári per mellett - melyben először kártérítésért, majd később csak jó hírnevének megsértésért harcolt – büntetőeljárást is kezdeményezett György Péter ellen. Ahogy a polgári ügyben, ebben az eljárásban is a TASZ jogszegélyszolgálata látja el György Péter képviseletét. A rágalmazás vétsége miatt indult ügyben a bíróság először tárgyalás tartása nélkül megrovásban részesítette Györgyöt, de a védelem kérte tárgyalás tartását. Az ügyben még nem került sor tárgyalás kitűzésére.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tehetek, ha politikai szabadságjogaimat megsértették?

Ha valakit politikai szabadságjogai valamelyikében sérelem ér, az alábbi lehetőségek közül választhat a jogsérelem orvoslása érdekében:

10 tipp a sajtó ellen politikusoknak!

Hétvégén Kötcsén megint testi erővel akadályoztak egy újságírót munkája elvégzésében, az Index.hu szerint a TEK munkatársai léptek fel így kollégájukkal szemben. Egyre bevettebb gyakorlat ez, pedig az igazán furfangos politikusok csak legvégső esetben nyúlnak erőszakhoz a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírók ellen. Nekünk szerencsére vannak más ötleteink: íme 10 tipp politikusoknak arra, hogyan rázzák le ezeket a semmirekellő firkászokat a mindennapokban.  

 csendesforradalmar_gomb.png

Dojcsák Dalma

Segítsd te is az újságírók elől menekülő országgyűlési képviselők munkáját!

Az MNB alapítványok botrányát firtató újságírókat Kövér László egy nappal tegnapi kérdéseik után kitiltotta a Parlamentből. Az újságírók azért nem léphetnek be az épületbe, mert nem csak azon a kevés kijelölt helyen tették fel kérdéseiket, amit a házelnök engedélyez nekik. Az újságírók feladata egy demokráciában a tájékoztatás, és ezt nem korlátozhatja önkényes indokokkal az országgyűlés elnöke. Pedig a jelenlegi szabályok alapján országgyűlési képviselők könnyedén elkerülhetik a Parlament forgatásra kijelölt folyosóit.