Barion Pixel TASZ | TASZ-siker: győzött a vélemény szabadsága

TASZ-siker: győzött a vélemény szabadsága

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter első fokon pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleménye, mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant, a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl”.

Az első fokú döntés nem csak a TASZ sikere, hanem a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme is. Pataki Árpád bíró szerint „aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények”. A tárgyaláson többek közt vitatott volt Fábry közszereplői mivolta, illetve az is, hogy a véleményszabadság vajon kiterjed-e a véleményről alkotott véleményre. Az első fokú bíróság végül a fenti szellemben döntött.

 Fábry egyébként a polgári per mellett – melyben először kártérítésért, majd később csak jó hírnevének megsértésért harcolt – büntetőeljárást is kezdeményezett György Péter ellen. Ahogy a polgári ügyben, ebben az eljárásban is a TASZ jogszegélyszolgálata látja el György Péter képviseletét. A rágalmazás vétsége miatt indult ügyben a bíróság először tárgyalás tartása nélkül megrovásban részesítette Györgyöt, de a védelem kérte tárgyalás tartását. Az ügyben még nem került sor tárgyalás kitűzésére.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.