Barion Pixel TASZ | TASZ-tiltakozás

TASZ-tiltakozás

A Társaság a Szabadságjogokért tiltakozását fejezi ki a hétvégi, futballhuligánok elleni rendőri akció során a Magyar Nemzet és a Blikk fotósait ért bántalmazás, és az eseményeket kommentáló rendőri vezetői nyilatkozatok miatt.

A TASZ felhívja az illetékes rendőri vezetők, és a kormány figyelmét a következőkre:

  • A nyilvánosságot tájékoztató, munkájukat végző fotóriporterek elleni erőszak bár megszokott volt a Rákosi- vagy a Kádár-rendszer alatt, de egy nyitott, demokratikus társadalomban egyszerűen elfogadhatatlan. A közterületen folytatott rendőri akciók esetében a fényképezés bármilyen korlátozása a rendőri munka feletti kontroll ellehetetlenítése!
  • Elfogadhatatlan, hogy a rendőrség ismét a jogi fogalomként nem létező „műveleti terület” fogalommal magyarázza az akció brutalitását. Jogállamban jogalkalmazók nem ködös, és kizárólag általuk használt kifejezéseket használnak egy-egy intézkedés utólagos indokolására, hanem jogszabályokban meghatározott és ellenőrizhető kifejezéseket.
  • Álláspontunk szerint azok a rendőrök, akik nem tudnak megkülönböztetni egy fotóriportert a randalírozó futballhuligánoktól, nem hogy nem valók emberek közé gumibotokkal az utcára, hanem egyszerűen alkalmatlanok bármilyen rendőri munkára.
  • Felháborító, hogy 17 évvel a demokratikus változások után rendőri illetékesek képtelenek felfogni, hogy a mundér becsülete nem a botrányos rendőri akciók nyilvánosság felé való relativizálásával és magyarázgatásával, hanem az azoktól való elhatárolódással védhető meg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ilyen akciókért az elmúlt évek során a rendőrség irányítását és kontrollját kritikán aluli szinten megvalósító Belügyminiszter Asszony másra nem hárítható politikai felelősséggel tartozik.
  • Követeljük, hogy a szombati eseményeket a meginduló büntetőeljárások mellett haladéktalanul vizsgálják ki szakmai szempontból is. Valódi vizsgálatra hívunk fel, és emlékeztetjük a nyilvánosságot arra az esetre, amikor 2005 őszén egy menekülő külföldi bűnelkövetőt Budapest egy forgalmas utcáján egy üldöző rendőr hátulról lelőtt. A rendőrségi tájékoztatás akkor először „figyelmeztető, majd célzott lövésekről” később „esés közben véletlenül elsült fegyverről” adott hírt. Az akkori azonnali rendőri vizsgálatok rendben találták az akciót, ehhez képest a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal fél évvel később az eset miatt büntetőeljárást indított a lövöldöző rendőr ellen. A rendőrség ekkor már persze semmilyen formában nem kívánta kommentálni az ügyet. Ezúttal valódi vizsgálatra van szükség!

Dénes Balázs elnök s.k.

Társaság a Szabadságjogokért

1. K17

2006-06-13

T.Fent nevezett Társaság!

Mielőtt megfogalmazták volna a tiltakozó levelet el kellett volna olvasni az 1994 .XXXIV évi törvényt a rendőrségről.Abban egyértelműen meg van fogalmazva hogy mit tehet a rendőr tömegoszlatás esetén.Az is le van írva hogy csapaterő alkalmazása esetén tilos vizsgálni a rendőr egyéni felelősségét,mindenért a parancsnok/jelen esetben Gergényi Úr /felel.Tehát a rendőr ellen irányuló vizsgálat törvénysértő.

Önök sok minden ellen tiltakoznak de lehetne például a bűnözés ellen, a randalírozó huligánok ellen akik törnek zúznak az utcán.Érdekes módon mindig a rendőr a célpont önöknél.Talán személyes sérelmekről van szó?Kíváncsi lennék ha kirabolják,megverik,ellopják az autóját,megerőszakolják a gyerekét kihez fog fordulni?Gondolom az Ensz-hez.Nem kell szeretni a rendőröket sosem kértük erre az állampolgárt.Ha veszik a fáradtságot és elolvassák az ORFK honlapján a fórumot bizony rájönnek hogy a kívülállók is a rendőr mellett állnak.Önöknek nem kell mellénk állni csak hagyni hogy végezzük a munkánkat.Az ilyen szervezetekbe általában a velejükig sértett,pszichikailag sérült,csőlátású emberek tartoznak és elbújnak a demokrácia fogalma mögé.Prőbálja ki egy kisidőre a mi munkánkat és át fogja értékelni a gondolatait.Üdvözlettel:K17.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.