"Tegyük magunkat szabaddá! Éljen a Köztársaság!"

Az alábbi beszédet Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója az október 23-i "Tedd magad szabaddá" tüntetésen mondta el Budapesten, a Blaha Lujza téren.

A beszéd szövege:

Kapronczay Stefánia vagyok, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója. Kislányként az iskolában sok mindent igazságtalannak vagy értelmetlennek tartottam. Értelmetlennek gondoltam az iskolaköpeny viselését, a tanórák rendjét, azt, hogy a diákoknak az a feladata, hogy csöndben hallgassák a tanárt. Végtelenül igazságtalannak tartottam a bánásmódbeli különbséget, ami köztem és cigány kisgyerek osztálytársaim között volt. Felháborodva vitatkoztam, amikor az egyik tanárom azt mondta, hogy a “melegség”- et nem szabad népszerűsíteni. Sokszor amikor elmondtam a véleményem az volt a válasz, hogy ha nem tetszik a rendszer, el lehet menni.

Ez a válasz mélységesen felháborít ma is.

Örülök, hogy ma ennyien kijöttetek ide, hogy együtt ünnepeljünk. Mégis nap mint nap tapasztaljuk, hogy Magyarországon hatalmas a közöny. Ez azért van, mert a közügyek alakítását, vagyis a politikát már túl régóta kisajátítja egy maroknyi ember. Az a jó polgár, aki a lehető legtávolabb tartja magát olyan kérdésektől, mint az utak építése, az iskolák működése vagy a kiszolgáltatottak védelme.

Bennünket ma a Tedd magad szabaddá! jelszó hívott ide. Szabadság pedig csak ott lehet, ahol a közös ügyeinkbe mindenkinek van beleszólása.

A beleszólást először az állami rendszeren belül lehetetlenítette el a Kormány. Megcsonkították az Alkotmánybíróság jogköreit és általuk kijelölt emberekkel töltötték fel. Az alkotmányos rendszer lebontását kritizálókat idő előtt menesztették. A párbeszéd nem csak az állampolgárok és a kormány között szűnt meg, de érdemben nincs lehetőség a parlamenti döntés befolyásolására sem. Pár hét alatt lecserélték a köztársaság alapjait meghatározó alkotmányt, majd a sajátjukat is ötször átírták. Információ nélkül nem lehet döntéseket hozni, vélemény alkotni. Folyamatosan nehezítik az információhoz jutásunk: először jött a médiatörvény, és most itt az internetadó ötlete.

Elég volt!

A köz ügyei a mi ügyeink!

Foglaljuk vissza a politikát!

A TASZ és jó néhány civil szervezet még ezen a terepen is ért el sikereket.

Kimondattuk, hogy az állam nem dönhet önkényesen arról, hogy kinek a vallását ismeri el intézményesen.

Elértük, hogy nyilvánosságra kell hozni, mire költötték a pártok a költségvetési támogatást.

Megmutattuk a közügyekbe beleszólás erejét: a súlyosan egyenlőtlen fővárosi választási szabályok ellen szervezett kampányunk során közel kétszáz panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz.

Nem csoda, hogy a hatalom most a független civil szervezeteket támadja. Minden álságos magyarázat ellenére, ez áll a Norvég Civil Alap körüli botrány mögött is. Oroszországban vagy Azerbajdzsánban, ahol már korábban elindult a független civil szervezetek megfojtása, ott is az államtól független források megszüntetése volt az első célkitűzés. A kormányfő tusnádfürdői beszéde egyértelmű figyelmeztetés mindenki számára: aki kritizálni meri a kormány munkáját, aki szerint minden hatalomnak szüksége van valódi ellenőrzésre, az nem a haza érdekét szolgálja.

Nem tetszik az a hatalom, ami azzal vádol, hogy hazám ellen dolgozom, amikor beleszólást követelek a közügyekbe. Nem tetszik, de eszem ágában sincs elmenni.

Ez a hatalom mindenkit kiszolgáltatottá tesz, a vállalkozóktól a közmunkásokig. Ez ellen egyetlen ellenszer van. Ha részt veszünk a közéletben azon túl is, hogy négyévenként valahova behúzzuk az x-et.

Követeljük, hogy a hatalmukkal visszaélőket, a közpénzeket pazarlókat vonják felelősségre! Ne csak legyintsünk arra, hogy a választási rendszer átalakításával a képünkbe vágják, hogy a polgárok között van akinek a szavazata többet ér. Követeljük, hogy a magyar állam az itt élő szabad és egyenlő polgárok közösségeként alakuljon újra! Ne fordítsük el a fejünket, amikor honfitársainkat az önkormányzatok szegénységük vagy bőrük színe miatt nemkívánatosnak nyilvánítják.

Tegyük magunkat szabaddá!

Éljen a Köztársaság!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Budapest Királyság: kampányunk eredményei

Budapest önkormányzati képviseletét 2014-ben, alig néhány hónappal az önkormányzati választások előtt módosították. A módosítás egyes választópolgároknak többet érő, másoknak pedig kevesebbet érő választójogot adott. Kampányunk során 168 állampolgárok kérte az ombudsmant, hogy vizsgálja meg egyenlőtlen választójoga alkotmányellenességét. Köszönjük, hogy tettetek a saját jogaitokért! Kampányunk eredményeit itt láthatjátok.

Rejtvény! (Ha csalódott, küldjön Ön is levelet!)

Ki mondta 2009 augusztusában, hogy "a homoszexualitás mentális sérülés", valamint hogy "a homoszexuálisokat gyógyszerrel kéne kezelni"?

A) Madison K. Prudens, a Jeget a Melegre! meleg-konvertáló nemzetközi közösség budapesti vezetője

B) Látens Gyula ügyvéd, a Homofób Magyarok Világszövetségének elnöke

C) Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő, a magyar parlament emberi jogokkal és kisebbségekkel foglalkozó bizottságának tagja, a Nők és férfiak társadalmi esélyegyenlősége albizottságának alelnöke.

Mondjon nemet az Alkotmány-módosítására!

A parlament az Alkotmány módosítására készül. Az Alkotmány megváltoztatása a TASZ szerint nem fogja a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos problémákat megoldani, de rendkívül veszélyes precedenst teremthet. A javaslat példa nélküli módon szűkítené le a véleménynyilvánítási szabadságot Magyarországon - ezúttal alkotmánybírósági kontroll nélkül, hiszen az Alkotmány módosítása esetén a testület tehetetlen. Arra kérjük az országgyűlési képviselőket, hogy szavazzanak nemmel az Alkotmány módosítására. Arra kérjük Önt, hogy támogassa törekvésünket azzal, hogy levelet küld képviselőjének és Ön is aláírja a nyílt levelet!