Tovább a lejtőn – elfogadta a kormány a Nemzeti Korrupcióellenes Programot

A tervezethez képest tovább gyengült a kormány korrupcióellenes programja, kikerült belőle a pártfinanszírozás és a közérdekű bejelentőket védő törvény reformja, és nem foglalkoznak a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozataival sem. Cserébe szigorúbb szabályokra számíthat a civil és az üzleti szektor.

A program tervezetét márciusban véleményezte a K-Monitor és TASZ, és már akkor felhívtuk rá a figyelmet, hogy néhány ambiciózus vállalás ellenére, nem várható, hogy ezek a valóságban érdemi változáshoz vezessenek. Javaslatainkra szokás szerint nem érkezett reakció, számos progresszív elem pedig kikerült a kormány által információink szerint már áprilisban elfogadott antikorrupciós programból.

Mi változott:

Az említett változások jól mutatják, hogy a kormány mindenhol sepreget, csak a saját háza táján nem.  Semmi gond nem lenne azzal, hogy a kormány szigorít a közszolgákra, civilekre és az üzleti szférára vonatkozó szabályokon, ha bármit is tenne a politika legfelsőbb szintjein burjánzó korrupció ellen. Az elfogadott törvény korábbi feltételezéseinket bizonyítja: A kormánynak esze ágában nincs erélyesebben fellépni a korrupció ellen, helyette a korrupció elleni harcra hivatkozva növelni kívánja a mások feletti kontrollt. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyert az információszabadság: részben nyilvános az Omninvest egyik szerződése

Az influenzavakcinát gyártó cég 2006-ban 2 milliárd forintot kapott az államtól oltóanyag kifejlesztésére, amelyért cserébe vállalta, hogy minden külföldre történő értékesítés esetében a bevétel 14%-át befizeti az államkasszába. Az Omninvest 2008. novemberében jelentette be, hogy egy egyiptomi cégnek az oltóanyag gyártási technológiát értékesíti. A tegnapi per tárgya a szerződés nyilvánossága volt.

Ismét pert nyert a TASZ és Lát-kép Egyesület a Centrum ellen

Közérdekű adat a parkoló-milliárdok sorsa - nézze meg a tárgyalásról szóló videónkat!

Az APEH nyilvánosságra hozta a BSA-val kötött megállapodását

Pénteken kértük az adóhatóságot, hogy közérdekű adatként bocsássa rendelkezésünkre a Business Software Alliance-szel kötött együttműködési megállapodását. A dokumentumot tegnap az APEH elérhetővé tette a honlapján, noha korábban azt nyilatkozták, hogy „a hazai szokásjog alapján az ilyen iratok tartalmaznak titoktartási kikötéseket is, ezért az APEH honlapján nem lesz hozzáférhető a megállapodás eredeti szövege”.