Ügyfelet keres a TASZ!

A huszonhét éves Anna 2006-ban ismerte meg a nála két évvel idősebb Istvánt, akivel rövid ismerkedés után egymásba szerettek. Nem sokkal később összeköltöztek, és 2010-ben megszületett első gyermekük. Házasságot nem kötöttek, hiszen anélkül is egy boldog családot alkottak.

Azóta is boldogan élnek együtt, a második gyereküket tervezik. Megélhetésüket Istvánnak a szüleitől örökölt kisboltja biztosítja számukra, amelyben Anna és István együtt dolgoznak. Azonban 2015 márciusától ezt már nem tehetik meg korlátlanul, mert Anna, mint a bolt tulajdonosának élettársa, gyermekének anyja, a magyar törvények értelmében nem számít segítő családtagnak. A vasárnap is nyitva tartó kisboltban pedig így nem dolgozhat.


A TASZ meggyőződése szerint ahogy a sokféle társkapcsolat közül nem lehet egyedül a házasságot családnak tekinteni, ugyanúgy nem megengedhető a segítő családtag jogi fogalmát sem olyan szűken meghatározni, hogy abba a legközelebbi családtagok, mint amilyenek az élettársak, ne férjenek bele. A TASZ kész lenne ezt a megkülönböztető szabályozást különböző jogi fórumok előtt megtámadni. Azonban nem ismeri a fenti, kitalált történetben szereplő Annát és Istvánt, akik képviseletében eljárhatna, és ahhoz, hogy a megkülönböztetéssel szemben felléphessen, olyan személyt kell képviselnie, akit ez a megkülönböztetés érint. Olyan ügyfeleket keres tehát, akik a fenti élethelyzethez hasonlóban vannak: gyermeküket közösen nevelő élettársukkal nem tudnak a csak egyiküknek legalább 1/5 részben a tulajdonában álló boltjában dolgozni vasárnap. A szervezet a tasz@tasz.hu címen várja a fenti történetet a sajátjukhoz hasonlónak érző, az eljárást felvállaló családok jelentkezését, hogy megtalálja az eljáráshoz a legjobb ügyfelet, akivel együtt elérheti a megkülönböztető helyzet felszámolását.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fokozott ellenőrzés, fokozott jogsértés

Téged is igazoltattak már úgy rendőrök, hogy amikor megkérdezted, hogy mi az igazoltatás oka, csak annyit mondtak, hogy “fokozott ellenőrzés van elrendelve”?

Mit jelent ez? Egyáltalán, mit tehetsz és mit nem az igazoltatás során?

Ne dőlj be az önkormányzati képviselődnek, ha százmilliós útfelújítást ígér

 
 
Ügyfelünk, Sándor István számtalanszor kapott arra ígéretet, hogy Miskolc város önkormányzata fel fogja újítani az utcát, ahol lakik. Választások jöttek, önkormányzati képviselők mentek, de az ígéretek csak nem teljesültek. Mit tehet ilyenkor az egyszeri állampolgár?

A Kúria egyetért a TASZ-szal: a terület lezárása még nem jelenti egy tüntetés végét

Vége lehet annak a gyakorlatnak, hogy a rendőrség a TEK-kel közösen lehetetleníti el a tüntetéseket. A Kúria kimondta: védett személy jelenléte, illetve a biztonsága miatt elrendelt területlezárás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a területen nem lehet tartózkodni, vagy akár tüntetni. A rendőrség 2015-ben Angela Merkel látogatása kapcsán egy TEK által elrendelt területlezárásra hivatkozva „függesztett fel” egy Kossuth-téren zajló tüntetést. A közigazgatási bíróság a korlátozást jogszerűnek ítélte, de a Kúria most hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet, és új eljárást rendelt el.