Ügyfelet keres a TASZ!

A huszonhét éves Anna 2006-ban ismerte meg a nála két évvel idősebb Istvánt, akivel rövid ismerkedés után egymásba szerettek. Nem sokkal később összeköltöztek, és 2010-ben megszületett első gyermekük. Házasságot nem kötöttek, hiszen anélkül is egy boldog családot alkottak.

Azóta is boldogan élnek együtt, a második gyereküket tervezik. Megélhetésüket Istvánnak a szüleitől örökölt kisboltja biztosítja számukra, amelyben Anna és István együtt dolgoznak. Azonban 2015 márciusától ezt már nem tehetik meg korlátlanul, mert Anna, mint a bolt tulajdonosának élettársa, gyermekének anyja, a magyar törvények értelmében nem számít segítő családtagnak. A vasárnap is nyitva tartó kisboltban pedig így nem dolgozhat.


A TASZ meggyőződése szerint ahogy a sokféle társkapcsolat közül nem lehet egyedül a házasságot családnak tekinteni, ugyanúgy nem megengedhető a segítő családtag jogi fogalmát sem olyan szűken meghatározni, hogy abba a legközelebbi családtagok, mint amilyenek az élettársak, ne férjenek bele. A TASZ kész lenne ezt a megkülönböztető szabályozást különböző jogi fórumok előtt megtámadni. Azonban nem ismeri a fenti, kitalált történetben szereplő Annát és Istvánt, akik képviseletében eljárhatna, és ahhoz, hogy a megkülönböztetéssel szemben felléphessen, olyan személyt kell képviselnie, akit ez a megkülönböztetés érint. Olyan ügyfeleket keres tehát, akik a fenti élethelyzethez hasonlóban vannak: gyermeküket közösen nevelő élettársukkal nem tudnak a csak egyiküknek legalább 1/5 részben a tulajdonában álló boltjában dolgozni vasárnap. A szervezet a tasz@tasz.hu címen várja a fenti történetet a sajátjukhoz hasonlónak érző, az eljárást felvállaló családok jelentkezését, hogy megtalálja az eljáráshoz a legjobb ügyfelet, akivel együtt elérheti a megkülönböztető helyzet felszámolását.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Útmutató tüntetőknek

Mikor igazoltathat a rendőr?

Közterületen gyakorlatilag bárkit igazoltathat a rendőr, ennek célját azonban köteles neked megmondani. A törvény szerint ilyen cél lehet például a közrend vagy a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési cél, továbbá, ha ez a jogaidnak vagy mások jogainak védelme érdekében szükséges. Automatikusan nem mindig közli a rendőr az igazoltatás okát, de kérdésedre köteles azt megmondani! Ha ezt előzetesen megtagadná arra hivatkozva, hogy ezzel veszélyeztetné az intézkedés eredményességét, akkor is legkésőbb az igazoltatást követően közölnie kell veled annak okát, célját.

Bíróság mondta ki, hogy jogszerűtlenül oszlatta fel a rendőrség a Ligetvédők tiltakozásást

Még 2016. júniusában gyűltek össze a ligetvédő aktivisták az azóta lebontott Közlekedési Múzeum előtt azért, hogy tiltakozzanak a Városligetben folyó beruházások ellen.

A tüntetések megtartása nem köthető engedélyhez

A kormányhivataltól kérjük annak a gödöllői rendeletnek a törvényességi vizsgálatát, amelyik engedélyhez köti a tüntetések megtartását. A törvényben garantált gyülekezési szabadság korlátozására az önkormányzatnak nincs felhatalmazása.