Védje meg a TASZ-szal gyermeke méltóságát!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Adatvédelmi Hatósághoz fordul, hogy azonnal állítsa le a Netfit rendszert, ami nevesítve gyűjti a gyerekek testi adottságaival kapcsolatos adatait (pl. hasi testzsírját). A TASZ egyúttal felhívja a jogsértő gyakorlattal szembesülő szülőket, hogy csatlakozzanak a levélküldő kampányához!

Több szülő és tanár is azzal fordult a TASZ-hoz, hogy elpanaszolja, milyen megaláztatások érik a gyerekeket a közpénzből finanszírozott Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) alkalmazása során. Mindnyájan emlékszünk még talán arra a gyomorgörcsre, amit az iskolai méricskélés okozott. Az egész osztály számára kiderült, hogy ki milyen magas, hány kiló, mennyi a mellkasi térfogata. Volt, aki kövérnek érezte magát, volt, akit soványsága zavart. Önmagában jelentős probléma, hogy az egymás előtti méricskéléssel a gyerekek emberi méltóságát nem tartják tiszteletben. A Netfit esetében azonban nem csak erről van szó. A felmérésről szóló nyilvános tájékoztatás szerint az adatokat kötelező egy központi adatbázisba feltölteni. Alapesetben nem a tanulók személyazonosító adataival együtt kell ezt megtenni, hanem egy azonosító számmal. Csakhogy a szülőket presszionálják, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy a személyazonosító adatok is szerepelhessenek a rendszerben. Ismerve a hazai iskolai függőségi viszonyokat, nyilvánvaló, hogy az így megadott hozzájárulás valójában nem önkéntes.

"Szülőként az adatkezelői nyilatkozat aláírásával nagymértékben megkönnyíti a testnevelők munkáját. A közreműködő pedagógusoknak ugyanis egyrészt nem szükséges plusz listákat használniuk a gyermekek, tanulók eredményeinek rögzítése során személyes azonosításukhoz, mely egyfelől tehát adminisztratív segítséget jelent számukra." - Netfit.hu

A Netfit szerint aki nem akarja, hogy a rendszerhez hozzáférő összes személy megtudhassa, hogy mennyi zsír van gyermeke hasán, az nemcsak akadályozza a pedagógus munkáját, de még rossz szülő is: “A személyhez kötődő módon (névvel együtt) történő adatkezelés rendelkezésre állása megkönnyíti azt, hogy Ön mint szülő hozzájáruljon saját gyermeke, illetve gyermekei fizikai fittségi állapotának fejlődéséhez.” - Netfit.hu

A TASZ azért fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, hogy vizsgálja ki a jogsértést és állítsa le a Netfit méréseket mindaddig, amíg nem biztosított, hogy a tanulók fizikai állapotának felmérése  jogaik tiszteletben tartásával történik!

Ha egyetért vele, hogy az államnak nincs joga megszégyeníteni gyermekét, mintalevelünket küldje el Ön is az ugyfelszolgalat@naih.hu címre!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Legyen öt percre Ön is joghallgató és oldja meg információszabadság esetünket!

Akinek kicsi érzéke is van az információszabadsághoz, az rögtön ki fogja találni, hogy miért fellebbezünk. A helyes megfejtések beküldői között értékes közérdekű adatokat sorsolunk ki. Címünk: tasz@tasz.hu Beküldési határidő: kézbesítéstől számított 15 napon belül.

Ha nincs a TASZ, nem nyilvános a törvénytervezet

Nyilvánosságra hoztuk a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő törvények módosításáról szóló törvény tervezetét. Vagyis azt a változatot, ami szinte biztos, hogy nem a legutolsó verzió, de biztos, hogy frissebb az első, általános meghökkenést kiváltó javaslatnál.  Nem tudjuk, hogy a múlt heti ötpárti egyeztetésen miről tárgyaltak, sőt, emlékezhetünk rá, hogy azt is csak egy parlamenti képviselő szivárogatása miatt tudjuk, hogy mi lett volna az eredeti javaslatban. Eredetileg azt is harminc évre titkosították volna, egy olyan jogszabály alapján, ami a nyilvánosság korlátozására nem lett volna alkalmas. A káoszt tetézi, hogy még azt sem tudhatjuk meg a következő tíz évben, hogy mi indokolja bevándorlási válsághelyzet fenntartását.

A diákok kikérdezése diktatúrákat idéző gyakorlat

A TASZ sajtóhírekből értesült arról, hogy fennáll a gyanúja annak, hogy egyes oktatási intézményekben a diákok politikai véleményét jogosulatlanul gyűjtik és kezelik. A TASZ szerint, ha a listázásról szóló hírek igaznak bizonyulnak, akkor az nagyon súlyos jogsértést jelent, ezért feltétlenül szükségesnek tartjuk a helyzet jogi értékelését és az érintettek tájékoztatását a jogaikról.