Barion Pixel TASZ | Védje meg az NVI az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát

Védje meg az NVI az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát

Az Oroszországi Föderáció Ukrajna ellen indított háborúja nyomán – 2022. március 3-ig – közel egymillió ember kényszerült hazája elhagyására, közülük több tízezren Magyarországra érkeztek. A háború elől menekülők között pontosan nem ismert számú magyar állampolgár is van. Köztük – szintén nem ismert számban – vannak olyanok, akik a 2022. április 3-ra kitűzött országgyűlési képviselő-választáson és országos népszavazáson levélben szavazhatnak.

Közérdekű bejelentéssel fordultunk a Nemzeti Választási Irodához, hogy védje meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát. A háború elől menekülő választópogárok között ugyanis számosan lehetnek, akik levélben szavazásra regisztráltak, de már nem fogják tudni átvenni a szavazási levélcsomagot, mivel elhagyták otthonukat, más címet pedig a körülmények miatt nem tudtak megadni. Az is előfordulhat, hogy valaki éppen a háborús helyzet miatt nem regisztálna levélszavazásra. Annak érdekében, hogy mindenki, aki akar, leadhassa szavazatát, a Nemzeti Választási Irodához fordultunk, intézkedésüket kérve.

Az NVI válaszáig is van azonban megoldás azoknak a magyar választópolgároknak, akik Magyarországra menekültek: ők a szavazás napja előtt 25 nappal, azaz március 9-ig módosíthatják a kézbesítési adataikat a központi névjegyzékben, és kérhetik a levélcsomag személyes átvételét is kijelölt pontokon. Egyelőre tehát minden érintett időben van, de a helyzet csak akkor lesz megnyugtató, ha az állami szervek a március 9. utáni időszakra is előállnak egy megoldással.

A teljes közérdekű bejelentés szövege itt olvasható:

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.