Védjük meg a jogállamot!

TASZ-akció a FIDESZ alkotmánymódosítása ellen.

Az Alkotmánybíróság tegnap határozatával alkotmányellenesnek minősítette és hatályon kívül helyezte a 98%-os különadóról szóló törvényt.

A kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János válaszul néhány órán belül egyéni képviselői indítvánnyal törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé, amelyek egyrészt Alkotmánymódosítással elvonnák az Alkománybíróság hatáskörét a fenti ügyben, másrészt mégis elfogadtatnák az Országgyűléssel a kifogásolt adótörvényt.

Küldjön tiltakozó levelet Orbán Viktornak és/vagy Lázár Jánosnak.


A TASZ a magyar demokrácia 21 éves történetében példátlannak tartja az esetet. Az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését  semmi sem indokolja.

Egy alapvető jogállami elv, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmának megsértése nem lesz elfogadhatóbb az Alkotmánybíróság kiiktatásával.

„Példátlan cinizmus, hogy a jogállami intézmények elleni támadást a FIDESZ azzal indokolja, hogy a jogállam már megszilárdult. A helyzet ahhoz hasonló, mintha valaki mellérúgná a labdát, majd a fair play-re hivatkozva kiszélesítené a focikaput, és még a bírótól is elvenné a sípját“- kommentálta a törvényjavaslatokat Dénes Balázs, a TASZ elnöke.


A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint a beterjesztett törvényjavaslatok súlyosan sértik a jogállami alapelveket. Erre a kétharmados parlamenti többség sem adhat felhatalmazást, ezért a szervezet azonnali visszavonásukat kéri az előterjesztőtől, és felhívja a demokratikus játékszabályok iránt elkötelezett polgárokat, hogy csatlakozzanak a visszavonást célzó kampányához.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Közös civil álláspont a 7-es cikk szerinti eljárás kapcsán

Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország közös álláspontot alakított ki az Európai Unió által a magyarországi jogállamiság helyzetének vizsgálatára indított ún. 7. cikkely szerint eljárásban a magyar kormány álláspontját tartalmazó jelentésben foglaltak cáfolatára.

Illiberális állam Európa szívében

Magyarországon 2010 és 2014 között kiépült az illiberális állam, 2014‐től pedig ‐ ahogyan azt a magyar miniszterelnök meghirdette ‐ a megszilárdult illiberális demokrácia üzemszerű működésének tanúi lehetünk.

Az Alkotmánybíróságot kisajátította a Fidesz-KDNP

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös elemzésben vizsgálta az Alkotmánybíróság 2011 és 2014 közti ítélkezési gyakorlatát. A legnagyobb jelentőségű ügyek vizsgálata drámai eredményre vezetett: az Alkotmánybíróságot megtörte a kormánytöbbség, az új tagok beültetésével sikeresen alakított ki kormányhű testületet – szemben a korábbi, valódi ellensúlyt jelentő Alkotmánybírósággal.