Védjük meg a jogállamot!

TASZ-akció a FIDESZ alkotmánymódosítása ellen.

Az Alkotmánybíróság tegnap határozatával alkotmányellenesnek minősítette és hatályon kívül helyezte a 98%-os különadóról szóló törvényt.

A kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János válaszul néhány órán belül egyéni képviselői indítvánnyal törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé, amelyek egyrészt Alkotmánymódosítással elvonnák az Alkománybíróság hatáskörét a fenti ügyben, másrészt mégis elfogadtatnák az Országgyűléssel a kifogásolt adótörvényt.

Küldjön tiltakozó levelet Orbán Viktornak és/vagy Lázár Jánosnak.


A TASZ a magyar demokrácia 21 éves történetében példátlannak tartja az esetet. Az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését  semmi sem indokolja.

Egy alapvető jogállami elv, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmának megsértése nem lesz elfogadhatóbb az Alkotmánybíróság kiiktatásával.

„Példátlan cinizmus, hogy a jogállami intézmények elleni támadást a FIDESZ azzal indokolja, hogy a jogállam már megszilárdult. A helyzet ahhoz hasonló, mintha valaki mellérúgná a labdát, majd a fair play-re hivatkozva kiszélesítené a focikaput, és még a bírótól is elvenné a sípját“- kommentálta a törvényjavaslatokat Dénes Balázs, a TASZ elnöke.


A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint a beterjesztett törvényjavaslatok súlyosan sértik a jogállami alapelveket. Erre a kétharmados parlamenti többség sem adhat felhatalmazást, ezért a szervezet azonnali visszavonásukat kéri az előterjesztőtől, és felhívja a demokratikus játékszabályok iránt elkötelezett polgárokat, hogy csatlakozzanak a visszavonást célzó kampányához.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Álláspontunk a T/322-es és a T/333. számú törvényjavaslatokról

Álláspontunk Magyarország Alaptörvényének hetedik módosításáról szóló T/322., és az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló T/333. számú törvényjavaslatokról.

Jogsegélyt nyújtunk az eskütételt megtagadó kutatónak

A TASZ jogi segítséget nyújt Kende Juditnak, aki annak ellenére, hogy az ELTÉ-n doktori fokozatot szerzett, mégsem vehette át doktori oklevelét és nem használhatja a doktori címét. Az ELTE ugyanis csak annak adja át az oklevelet, aki a doktori szabályzatban meghatározott esküt leteszi, erre viszont Kende Judit nem volt hajlandó, mert lelkiismeretével ellenétes lett volna, hogy Magyarország Alaptörvényének hűséget fogadjon.

Disrespect for European Values in Hungary, 2010-2014

The European Union (EU) is premised on the respect for human dignity, freedom, democracy, equality, the rule of law, and human rights— including the rights of persons belonging to minorities. EU Member States share these values: they are societies committed to pluralism, the prohibition of discrimination, tolerance, justice, solidarity, and gender equality. Lately, these fundamental values have been systematically disrespected in Hungary.