Barion Pixel TASZ | Védjük meg a jogállamot!

Védjük meg a jogállamot!

TASZ-akció a FIDESZ alkotmánymódosítása ellen.

Az Alkotmánybíróság tegnap határozatával alkotmányellenesnek minősítette és hatályon kívül helyezte a 98%-os különadóról szóló törvényt.

A kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János válaszul néhány órán belül egyéni képviselői indítvánnyal törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé, amelyek egyrészt Alkotmánymódosítással elvonnák az Alkománybíróság hatáskörét a fenti ügyben, másrészt mégis elfogadtatnák az Országgyűléssel a kifogásolt adótörvényt.

Küldjön tiltakozó levelet Orbán Viktornak és/vagy Lázár Jánosnak.

A TASZ a magyar demokrácia 21 éves történetében példátlannak tartja az esetet. Az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését  semmi sem indokolja.

Egy alapvető jogállami elv, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmának megsértése nem lesz elfogadhatóbb az Alkotmánybíróság kiiktatásával.

„Példátlan cinizmus, hogy a jogállami intézmények elleni támadást a FIDESZ azzal indokolja, hogy a jogállam már megszilárdult. A helyzet ahhoz hasonló, mintha valaki mellérúgná a labdát, majd a fair play-re hivatkozva kiszélesítené a focikaput, és még a bírótól is elvenné a sípját“- kommentálta a törvényjavaslatokat Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint a beterjesztett törvényjavaslatok súlyosan sértik a jogállami alapelveket. Erre a kétharmados parlamenti többség sem adhat felhatalmazást, ezért a szervezet azonnali visszavonásukat kéri az előterjesztőtől, és felhívja a demokratikus játékszabályok iránt elkötelezett polgárokat, hogy csatlakozzanak a visszavonást célzó kampányához.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.