Barion Pixel TASZ | Vége a személyimásolásnak?

Vége a személyimásolásnak?

A TASZ munkatársa több mint egy éve fordult az adatvédelmi biztoshoz azért, mert csak azzal a feltétellel engedték volna a PANNON GSM-nél mobiltelefont vásárolni, ha lemásolhatják a személyi igazolványát. Friss állásfoglalásában az adatvédelmi biztos is megállapította, hogy cél nélküli, készletező jellegű adatkezelésnek minősül a személyi másolása és felhívta a mobilszolgáltatókat ezen gyakorlatuk megszüntetésére.

A TASZ munkatársa nem egyedüli panaszosként fordult az ombudsmanhoz, azonban esete annyiban különbözik a többiekétől, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság akkor 20 millió forintra bírságolta a Pannont, majd meglepő módon, nem sokkal később mégis visszavonta a bírságot kiszabó határozatát. A határozat visszavonása miatt az NHH-t beperelte a TASZ munkatársa, az első tárgyalásra 2005. augusztus 31-én kerül sor.

A furcsa államigazgatási eljárással párhuzamosan azonban az adatvédelmi biztos egy átfogó vizsgálatot folytatott le, amelynek eredményét. most tette közzé!!! Az ombudsman megállapította, hogy „nincs olyan törvényes adatkezelési cél, melynek eléréséhez szükséges és alkalmas az okmányok lemásolása illetve az ezzel megvalósuló adatkezelés. A meghatározott cél nélküli adatgyűjtés az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján készletező adatkezelésnek tekintendő”. Péterfalvi Attila egyúttal kijelentette, hogy „mindezeknek megfelelően indokoltnak tartom a jelenleg tárolt igazolvány-másolatok további használatának, nyilvántartásának megszüntetését, vagyis a másolatok megsemmisítését (beleértve valamennyi viszonteladót is), valamint a jövőre vonatkozóan az igazolvány-másolatok készítésével kapcsolatos gyakorlat megváltoztatását”.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon a mobilszolgáltatók eleget tesznek-e a felhívásnak és megsemmisítik-e a több millió másolatot.

Kapcsolódó anyagok:

Állásfoglalás a személyazonosító igazolvány mobilszolgáltatók általi másolásáról!!!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.