Vélemény az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról

A TASZ véleményezte az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezetet. Véleményünkben a sürgősségi ellátás ingyenességének fenntartása mellett érvelünk, valamint hiányoljuk a lombikprogramban résztvevők körének bővítését és a dajkaterhesség visszaállítását. Tágabb körben tartjuk szükségesnek feloldani a petesejt-adományozás anonimitását, továbbá az anonim HIV tesztek akadályát képező jogszabályi ellentmondások kiküszöbölését is kezdeményezzük.

A törvénytervezet , illetve az ahhoz kapcsolódó TASZ-vélemény :

- érint egyes betegjogi kérdéseket (a kapcsolattartás jogát és a panaszjogot);
- érinti az ellátáshoz való jogot, különös tekintettel a sürgősségi ellátásra;
- kitér a petesejt-adományozásra és a reprodukciós eljárásokban való részvétel bővítési lehetőségeinek kérdésére,   az egyedülálló nők gyermekvállaláshoz való jogára, valamint a dajkaterhesség visszaállításának kérdésére;
- rámutat a HIV fertőzés és az AIDS betegség jelentési rendjében fellelhető ellentmondásra;
- javasolja az ombudsmanok adatkezelési jogosultságainak bővítését.


Kapcsolódó anyagok:

- Magyar Nemzet - Megszűnhet a petesejt-adományozók kötelező anonimitása
- Origo - Alig lesz könnyebb a petesejtre váróknak

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

A javaslat véleményezésére adott határidők rendkívűl szorosak voltak, ami alapjaiban gyengíti a társadalmi egyeztetést. Az általunk vizsgált módosítások kapcsán több adatvédelmi szempontból fontos javaslatot tettünk.

Véleményeztük a humángenetikai adatok védeleméről szóló törvényjavaslatot

Az Országgyűlés ezen a héten tárgyalja a humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló T/5312. számú törvényjavaslatot, amelynek kapcsán elkészítettük álláspontunkat.

A HIV-vel élőket diszkrimináló jogszabályok, szakmai rendelkezések

Magyarországon ma még számos jogszabály, szakmai protokoll és módszertani levél különbözteti meg indokolatlanul hátrányosan a HIV-vel élő pácienseket, ami számos nehézséget okoz az életükben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) HIV/AIDS programja egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti EBH/226/2012. számú eljárás keretében), melynek része a fentebb felsorolt rendelkezéstípusok felülvizsgálata. Ezt a munkát végeztük el, és küldtük el javaslatainkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának.