Vélemény az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról

A TASZ véleményezte az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezetet. Véleményünkben a sürgősségi ellátás ingyenességének fenntartása mellett érvelünk, valamint hiányoljuk a lombikprogramban résztvevők körének bővítését és a dajkaterhesség visszaállítását. Tágabb körben tartjuk szükségesnek feloldani a petesejt-adományozás anonimitását, továbbá az anonim HIV tesztek akadályát képező jogszabályi ellentmondások kiküszöbölését is kezdeményezzük.

A törvénytervezet , illetve az ahhoz kapcsolódó TASZ-vélemény :

- érint egyes betegjogi kérdéseket (a kapcsolattartás jogát és a panaszjogot);
- érinti az ellátáshoz való jogot, különös tekintettel a sürgősségi ellátásra;
- kitér a petesejt-adományozásra és a reprodukciós eljárásokban való részvétel bővítési lehetőségeinek kérdésére,   az egyedülálló nők gyermekvállaláshoz való jogára, valamint a dajkaterhesség visszaállításának kérdésére;
- rámutat a HIV fertőzés és az AIDS betegség jelentési rendjében fellelhető ellentmondásra;
- javasolja az ombudsmanok adatkezelési jogosultságainak bővítését.


Kapcsolódó anyagok:

- Magyar Nemzet - Megszűnhet a petesejt-adományozók kötelező anonimitása
- Origo - Alig lesz könnyebb a petesejtre váróknak

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Véleményeztük a humángenetikai adatok védeleméről szóló törvényjavaslatot

Az Országgyűlés ezen a héten tárgyalja a humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló T/5312. számú törvényjavaslatot, amelynek kapcsán elkészítettük álláspontunkat.

TASZ álláspont EMMI rendelet tervezetről

Véleményeztük az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésével foglalkozó EMMI rendelet tervezetét.

HIV-specifikus cseh vízumkorlátozások

2009. június 1-jétől a Cseh Köztársaságban a munkavállalói illetve letelepedési vízumkérelmekhez csatolni kell egy orvosi igazolást, amely igazolja, hogy a kérelmező sem szifiliszben, sem tuberkulózisban nem szenved, illetve nem HIV-fertőzött. Ez az új rendelkezés azonban nem vonatkozik egységesen minden ország állampolgáraira, Kongó, Kenya, Moldávia, Mongólia, Nigéria, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Vietnam szerepelnek a listán.