Barion Pixel TASZ | Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat igen sok, egymáshoz gyakran csak távolról kapcsolódó törvényt módosító rendelkezést tartalmaz, a TASZ a beteg- és szabadságjogi szempontból fontosakat véleményezte.

Üdvözöljük, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén a Kormányt az egészségügyi törvény felhatalmazza majd, hogy az intézeten kívüli szülés szabályairól szóló rendeletet megalkossa. Azonban az elmúlt évek tapasztalatai, az egyeztetések sorozatos kudarcai alapján nem lehetünk biztosak a szabályozás megszületésében, valamint abban sem, hogy valóban az alkotmányos jogokat tiszteletben tartó rendelkezések születnek-e – ezért az Alkotmánybíróságtól kértük kimondani az alkotmányos mulasztás meglétét.

A törvényjavaslatot általános vitára ajánló bizottsági levélben megjelenő véleményről, miszerint a civil szervezetekre kellene bízni a HIV/AIDS szűréseket is kifejtettük álláspontunkat. A civilek által végzett szűrővizsgálatokkal szemben gyakran valóban nagyobb bizalom tapasztalható, azonban nem tudnak országos lefedettséget biztosítani. Véleményünk szerint azonban a szűrési rendszer átgondolása, s a felhalmozódott tapasztalatoknak megfelelő átalakítása és a szűrések számának drasztikus növelése elengedhetetlen az eredményes küzdelemhez a fertőzések terjedése elleni harcban.

Az álláspont teljes szövegét letöltheti és elolvashatja itt.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.