Gondnokság - Ügyfeleink történetei

Az évek során rengetegen kerestek meg minket azzal, hogy a gondnokság alá helyezéssel nemhogy védelmet nem kaptak, hanem jogfosztott, másodrendű állampolgárokká váltak. Ingyenes jogi segítségünkkel sikerült visszanyerniük a szabadságukat: kijutottak az intézetből, ahova akaratuk ellenére zárták be őket, elérték, hogy ismét beleszólhassanak a pénzügyeikbe, egészségügyi ellátásukba, visszakapták szavazati jogukat vagy éppen házasságot köthettek a szerelmükkel. Ezen az oldalon az ő történeteiket mutatjuk be.


Ismerd meg a történeteket:

Gábor

Laura

Zozó

Ferenc

Imi

Magdi

Péter

Sára

Lajos

Ákos

Ferenc

Gábor története

Gábor évekig pereskedett szabadságáért, hogy ha a gyerekkorát nem is élhette úgy, ahogy szerette volna, legalább a felnőttkora a lehető legteljesebb lehessen.

Olvass tovább:

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Laura története

"Nem akartam, hogy megfosszanak a szabadságomtól, mert ez azt is jelentette volna, hogy valaki más rendelkezik a pénzem fölött” - mondja Laura, aki a TASZ segítségével érte el, hogy ne kezeljék örökké gyerekként. Szülei ugyanis veleszületett betegsége miatt gondnokság alá akarták helyeztetni 18 éves korában. Középiskolai osztályfőnöke kereste meg ingyenes jogsegélyszolgálatunkat, hogy segítsünk megvédeni Laura szabadságát, ami a bíróságon sikerült is.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Zozó története

Zozó nagykorúvá válásától egészen 41 éves koráig cselekvőképességét teljesen korlátozó gondokság alatt állt. Nem dönthetett a legegyszerűbb kérdésekben sem segítség nélkül, nem élhette meg az önállóságot, ami belátható módon a felnőtt lét sajátja. Az ő, első bankszámlájának megnyitásáig vezető útjáról olvashattok ebben a cikkben.

Olvass tovább:

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Ferenc története

Ferencet 2010-ben gondnokság alá helyezte a bíróság, általános jelleggel. Ez azt jelentette, hogy ettől kezdve élete semelyik területén sem hozhatott önálló döntéseket. Nem ő dönthetett arról, hogy hol és kivel éljen, mit dolgozzon, miként kezelje a pénzügyeit. A választójogának gyakorlásától is megfosztották, ami különösen bántó volt a közügyek és a történelem iránt érdeklődő, érettségivel rendelkező fiatalember számára. Ferenc megvívta a maga küzdelmét, és 8 évnyi gondnokság után részt vehet a 2018-as választáson.

Olvass tovább:

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Imi története

Azt mondták, tisztálkodni sem tud segítség nélkül, de mióta elköltözhetett a szociális otthonból, új szakmát és jogosítványt is szerzett ügyfelünk, Imre. Négy évig tartott a pereskedés azért, hogy ismét szabadon dönthessen az életéről az ötvenes éveiben járó férfi, akit indokolatlanul fosztottak meg a szabadságától. Imre rokonain keresztül fordult hozzánk segítségért, miután olvasott a munkánkról, mert magától még ezt sem tehette meg.

Olvass tovább:

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Magdi története

Magdi a tökéletes példája annak, hogy mennyire automatizált a gondnokság alá helyezés ma Magyarországon, főleg ha az embert paranoid skizofréniával diagnosztizálták. Esetében mind a vagyon feletti rendelkezés elvesztése, mint az intézetbe zárás megjelenik, példázva hogyan csúszik ki hirtelen az irányítás az ember kezéből.

Korábbi cikkek az Abcúgon:

Fogyatékos emberek nevében kötnek félmilliós szerződéseket a gyámhivatalok

Megkérdezése nélkül kötöttek életbiztosítást pszichés nehézséggel élő ügyfelünk temetési költségeire. Bár már évekkel ezelőtt felhívtuk az ombudsman figyelmét a jogsértő szerződéskötésre, ő nem talált benne semmi kivetnivalót. A fogyatékosjogi ENSZ Bizottság azonban megállapította a súlyos jogsértést.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Péter története

Feleségével sem találkozhat Péter, akit az állam ósdi szemlélete miatt fosztottak meg jogaitól

Emberek ezreinek jelent súlyos jogfosztottságot a gondnokság intézménye Magyarországon. Sajnos túl gyakran találkozunk olyan ügyekkel, amikor az orvosok és a bíróságok is úgy gondolják, hogy akkor tesznek jót egy fogyatékossággal vagy pszichiátriai betegséggel élő, de önellátásra képes, belátási képességének birtokában lévő emberrel, ha elveszik tőle a jogot, hogy a saját életéről maga döntsön.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Sára története

Sára esküvője

Sára huszonhét éves. Rövidre nyírt, sötét haja van, kék szeme, gyöngyházszínűre festett körme, és váratlanul felvillanó, kedves mosolya. Nyáron eljegyzésre, aztán esküvőre készül, hiszen, ahogy fogalmaz, megtalálta „álmai pasiját”. Mégis, a TASZ ügyvédjének segítsége nélkül reménye sem lehetett volna rá, hogy valaha férjhez menjen. Sára ugyanis Down-szindrómás, és ha gondnokság alatt állna, ami rutinszerű eljárás a nagykorúvá vált fogyatékkal élőknél, akkor sok egyéb mellett azt a jogát sem gyakorolhatná, hogy maga döntse el, kivel és milyen formában szeretne együtt élni.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Lajos története

Ne azzal védjük meg, hogy megfosztjuk a jogaitól!

Lajos egy Pest megyei településen él, szülei halála óta testvérei között ingázva (a nevet megváltoztattuk). Húga napi 8-10 órát dolgozik, kisgyermekére hetente három-négyszer Lajos vigyáz. Ha kell főz, bevásárol, vagy ételt hoz a krisnások ételosztásáról. Ügyeit önállóan intézi, ha szükséges, nagynénje segíti a hivatalos levelek megírásában. Lajos autizmussal és skizofréniával él, kismértékben halláskárosodott is, de eddig elboldogult az életben. Rokonai segítik, megtalálta a fogyatékossággal élő embereket segítő civil szervezeteket, állami támogatásban részesül. Aztán egy kórházi kezelést követően, a kórház jelzésére belépett az életébe a gyámhatóság és megkezdődött a gondnokság alá helyezési per.

Csak orvoshoz akart menni, évekig tartó pereskedés lett a vége

Lajos egyedül intézi az ügyeit, dolgozik és családja is számíthat rá a mindennapokban, mégis gondnokság alá akarták helyezni. Méltatlan és elszomorító, hogy egy alaptalan kórházi jelzés miatt elindulhat a gondnokság alá helyezési eljárás. Ezzel a gyámhatóság évekig tartó pereskedésnek tehet ki bárkit, akiről egyetlen orvos azt gondolja, hogy pszichiátriai betegsége miatt nem tud felelősen dönteni a saját életéről. Szerencsére Lajos nem hagyta magát.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Ákos története

Ákosnak a saját bőrén kellett megtapasztalni a gyermekvédelmi rendszer és a gondnokság alá helyezés buktatóit. Az állam először egy olyan gyermekotthonban helyezte el őt, ahol nem tudta megtanulni, hogy ossza be a pénzét és hozzon önállóan döntéseket, majd pedig emiatt gondnokság alá helyezték, hogy ne is tudja megtanulni mindezt. Bár a gyámhatóság pont a legkiszolgáltatottabb gyerekek és felnőttek megsegítésére létezik, sokszor csak további akadályokat gördít az eleve nehéz helyzetben lévők elé, és képtelen azt a segítséget megadni nekik, amivel tényleg előreléphetnének az életben.

Tovább olvasom >>

Ferenc története

"Ferencnek hívnak és 2001-ben skizofrénia mentális betegséget állapítottak meg nálam az orvosok. Ezzel a betegséggel nem mindig egyszerű együtt élni. Jómagam az önkutatáshoz fordultam, azzal próbálkozom, hogy az elmém és az értelmem erejével feltárjam a saját lelkem érzésvilágát és ezáltal megszüntessem a tudathasadásos betegséget és visszahozzam a test-lélek-szellem harmonikus működését. Úgy vélem, hogy jó úton járok, de ez egy lassú folyamat. 2016-ban hivatalból elindítottak ellenem egy gondnokság alá helyezési eljárást, hogy ne dönthessek az életemről. A TASZ képvisel a perben és most szeretném elmesélni, min mentem keresztül."

Olvass tovább:

Három évig nem dönthetett az életéről, mert attól féltek, hogy majd nem veszi be a gyógyszereit

Ferenc újra maga dönthet az életéről – három évig küzdött ezért a segítségünkkel, mire kimondta a Kúria, hogy nem lehet valakit gondnokság alá helyezni arra alapozva, hogy a jövőben esetleg nem veszi majd be a gyógyszereit.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Félrevezette a minisztériumot az állami szociális intézetek fenntartója, amikor a munkaerőhiány miatt számonkérték

Bizonyítékunk van rá, hogy az állami szociális és gyermekvédelmi intézetek fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) félrevezette a minisztériumot a bázakerettyei pszichiátriai otthont sújtó munkaerőhiányról. Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre azt állította, hogy van elég dolgozó az otthonban. A valóság azonban az, hogy augusztus végén a jogszabályban előírthoz képest 38 százalékos volt a munkaerőhiány a bentlakásos intézetben. Úgy tűnik, az SZGYF mást mondott a minisztériumnak, mint ami a valóság, és ezzel a parlamenti képviselőket, illetve rajtuk keresztül a nyilvánosságot is félretájékoztatta.

Továbbra is együtt dolgozunk az ombudsmannal a kínzás megszüntetéséért

A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód elleni ENSZ egyezmény 1988-ban vált a magyar jogrend részévé, míg az egyezmény fakultatív jegyzőkönyvét 2011-ben fogadta el az Országgyűlés a 2011. évi CXLIII. törvénnyel. A fakultatív jegyzőkönyv célja, hogy a kínzás, a kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód tilalmának gyakorlati megvalósulását biztosítsa.

Hasznos tippek azoknak, akiknek gondot okoz egy hivatalos dokumentum aláírása

Előfordult már veled, hogy az aláírásaid különböztek egymástól? Kerültél már olyan furcsa helyzetbe, hogy a banki ügyintéző szóvá tette, hogy nem ugyanolyan az aláírásod, mint az évekkel korábbi? Eszedbe jutott már valaha, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem tudják mozgatni a karjukat, vagy fizikailag nem tudják aláírni a szükséges papírokat? Ez a bejegyzés tippeket és tanácsokat ad azoknak, akiknek nehezen vagy egyáltalán nem megy az ügyintézés.