Barion Pixel TASZ | Homo- és transzfób propagandatörvény – Szülőknek

Homo- és transzfób propagandatörvény - Szülőknek

Az új szabályozás a gyermekvédelmi törvényt is kiegészíti a gyerekek érdekeire hivatkozva, miközben az eddig sem tette lehetővé a lelki fejlődésükre káros, öncélú és túl korai életkorban érkező információátadást. Az a szülői tájékoztatás, amely a gyerek lelki fejlődését, legfőbb érdekét szolgálja nem tiltható meg, hiszen éppen ez a gyerekvédelmi törvénynek és az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének megfelelő szülői magatartás. Az alábbiakban részletesen is kifejtjük, hogy ezek mellett az alapelvek mellett mit jelenthet a törvény a szülőkre nézve.

Szülőként milyen új szabályok vonatkoznak rám?

Az új szabályozás a gyermekvédelmi törvény alapelvei közé illeszti be, hogy „tilos tizennyolc éven aluliak számára […] olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”
Ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény (Gyvt.) alapelvei és a nemzetközi gyermekjogi szabályok is azt teszik a szülők és a gyermekekkel foglalkozó szakemberek legfőbb kötelességévé, hogy a gyermekek testi, lelki, szellemi fejlődését a gyermek legfőbb érdeke szerint biztosítsa. Ez azt jelenti, hogy a szülő feladata az, hogy a gyermekét ismerve, a korának, személyiségének, képességeinek, érdeklődésének megfelelő szinten és nyelven ismertesse vele a világ dolgait, ennek részeként természetesen a szexualitással, identitással kapcsolatos kérdéseket is. Mi azt tartjuk a szülő nevelési szabadságára és gyermek jogaira tekintettel is helyesnek, ha a szülő beszél a gyerekének az LMBTQ+ emberekről, ha – életkorának megfelelően – mutat neki olyan meséket, filmeket, amik a témáról szólnak, és különösen, ha válaszol a gyereke kérdéseire. Ha pedig a gyereke azt jelzi, hogy LMBTQ+ identitású, ehhez elfogadóan, az esetleges bizonytalanságaira, kérdéseire nyitottan reagál.
A gyermekvédelmi törvény eddig sem tette lehetővé a gyermek lelki fejlődésére káros, öncélú és túl korai életkorban érkező információátadást, de az a szülői tájékoztatás, amely a gyermek lelki fejlődését, legfőbb érdekét szolgálja (pl. egy melegségére ébredő kamasz gyermeknek ad megfelelő, megnyugtató tájékoztatást) nem tiltható meg, hiszen éppen ez a Gyvt. és az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének megfelelő szülői magatartás.
A Gyvt. alapelvei tehát, amelyek egyébként megegyeznek az ENSZ Gyermekvédelmi Egyezményének elveivel, nem változtak meg. A törvény célja továbbra is a gyermekek jogainak védelme, a gyermek legjobb érdekében való eljárás. Mind a – magyar törvényben is ratifikált – gyermekjogi egyezmény, mind a Gyvt. továbbra is alapelvi szinten rögzíti a gyermek emberi méltósághoz való jogát, a lelki-szellemi fejlődéshez való jogát, és a kisebbséghez tartozó gyermek mindenfajta megkülönböztetéstől való védelmét is. Ironikus módon a törvényben éppen a most bekerülő új paragrafus előtt szerepel az a bekezdés, ami szerint meg kell védeni a gyermekeket a gyűlöletkeltés ellen [6. § (6) bekezdés]. A gyermekeknek továbbra is joga van megkapni a kellő tájékoztatást a világ dolgairól, az őt illető jogokról. Ezért az új, és egyébként is értelmezhetetlen paragrafus szembemegy a Gyvt. és a gyermekjogi egyezmény szellemiségével, egységes rendszerbe foglalt normáival. Álláspontunk szerint tehát a szülőkre és a gyermekekkel foglalkozó szakemberekre továbbra is vonatkoznak a Gyvt. szabályai: kötelességük az LMBTQ+ gyermekek megóvása a diszkriminációtól, valamint minden gyermek lelki egészségének védelme a megfelelő, korukhoz illő tájékoztatás megadásával, ebbe beleértve a számukra releváns tényekről – így a homoszexualitás, a transzneműség létezéséről – való információátadást is.

Milyen jogkövetkezményre számíthatsz, ha ezt a szabályt mégis megsérted? Kell tartanod attól, hogy gyermekvédelmi eljárást indítanak ellened?

A jogszabály-módosítás konkrét jogkövetkezményt nem rendel a szabályok megszegéséhez, vagyis nincs közvetlen szankciója annak, ha nem tartod be a szabályt. Bár nehezen tartjuk elképzelhetőnek, hogy a Gyvt.-nek megfelelő szakmai attitűddel eljáró gyermekvédelmi szakemberek eljárást indítsanak egy szülő ellen amiatt, mert a szülő a gyermekével beszélgetett a (homo)szexualitásról, megengedte, hogy megnézze a Jóbarátok c. sorozatot a TV-ben, vagy éppen Shakespeare-szonetteket olvasson otthon, elméleti szinten nem kizárható, hogy hatósági eljárás induljon a szülővel szemben.
Azért nem gondoljuk, hogy megindulhatna egy ilyen eljárás, amit feljebb írtunk: a gyermekvédelmi alapelvek éppen a gyerek tájékoztatását, a személyisége megfelelő kibontakoztatását várják el a szülőtől. Ezért még ebben a szinte kizárt esetben is teljes magabiztossággal hivatkozhatnak a szülők a Gyvt. és a gyermekjogi egyezmény alapelveire és szabályaira, mondván, hogy a gyermekük tájékoztatáshoz való jogát kívánták biztosítani, és lelki-mentális fejlődésében kívánták segíteni őt. Amennyiben ilyen eljárás indulna egy szülő ellen, szervezetünk akár jogi képviseletet is ajánl számára. Ha ez történik veled, vedd fel a kapcsolatot velünk a jogsegely@tasz.hu címen, hogy ingyenes jogi segítséget nyújthassunk!

Kiskorú gyerek mutathat kiskorú gyereknek LMBTQ+ tartalmat?

Igen, ezt még az új szabályok sem tiltják.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.