Homofób propagandatörvény - Médiaszolgáltatók

A módosítás két ponton érinti a médiatörvényt (Mttv., a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvényt), és egy ponton a reklámtörvényt (A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényt). Ezek eredményeként a médiában - a hírműsorokat kivéve - csak este 10 és hajnal 5 között jelenhet meg olyan műsorszám, aminek a témája a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, vagy a homoszexualitás, ilyen tartalmú reklám pedig egyáltalán nem jelenhet meg. Az alábbiakban összeszedtük, hogy a gyakorlatban mit is jelent mindez.

Akkor a filmekből, sorozatokból nem kell kivágni a homoszexualitás, a transzneműség ábrázolását?

Nem, de a médiatörvény módosítása nyomán a lineáris és lekérhető médiaszolgáltatók (azaz főleg tévécsatornák és rádiók) kizárólag a 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriában, este 10 és reggel 5 óra között tehetnek közzé olyan műsorszámot, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Ez azt jelenti, hogy még a hírekben sem lehet akármikor beszámolni olyan eseményről, ami az LMBTQ+ embereket érinti?

Egyáltalán nem jelenti azt! Az új szabály arról szól, hogy a homoszexualitást megjelenítő műsorszámokat V. kategóriába kell sorolni, de a kategorizálási kötelezettség a médiatörvény szerint eleve nem vonatkozik a hírműsorszámokra, ezért hírműsorszámokban korlátozás nélkül, bármikor be lehet számolni az LMBTQ+ embereket érintő hírekről. 

Közérdekű közleményt vagy társadalmi célú hirdetést azért lehet feladni LMBTQ+ témában?

Nem. A médiatörvény másik módosítása alapján nem minősülhet közérdekű közleménynek vagy társadalmi célú reklámnak az olyan műsorszám (sem a hagyományos, sem az internetes médiaszolgáltatás során), amely meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Akkor csak sima reklámként, piaci áron lehet LMBTQ+-témájú hirdetést feladni vagy közleményt megjelentetni?

Úgy sem. A reklámtörvény módosítása szerint gazdasági reklámot is tilos tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, ha az a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Sőt, politikai reklámként sem lehet, mert azt meg kampányidőszakon kívül egyébként is tilos megjelentetni.

Milyen jogkövetkezményre számíthat a médiaszolgáltató, ha ezeket a szabályokat megsérti?

A fenti szabályokat megszegő médiaszolgáltatókkal szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hatósági hatáskörben jár el. Ha a Médiatanács megállapítja a jogsértést, figyelmezteti a jogsértőt, ismételt jogsértés esetén kétmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét, közigazgatási bírságot szabhat ki (akár kétszázmillió forintig), és intézkedhet a jogsértővel szemben: pályázatokból kizárhatja, közzétételre kötelezheti, médiaszolgáltatási jogosultságát felfüggesztheti, a nyilvántartásból törölheti. Az NMHH határozata közigazgatási perben megtámadható, és a TASZ szívesen nyújt jogi segítséget egy ilyen perhez

A reklámtörvényben foglalt rendelkezések megsértéséért a reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője is felelős.

Elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások (azaz bármely internetes honlap, ami Magyarországon elérhető) a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal vizsgálata alá kerülhetnek. A Kerekasztal a vizsgálata nyomán ajánlást, állásfoglalást adhat ki. Aki ennek nem tesz eleget, azt felhívja a megfelelő magatartás tanúsítására, illetve a jogsértő tartalom eltávolítására. Amennyiben ennek sem tesz eleget a szolgáltató, a Kerekasztal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság eljárását kezdeményezi.

Homofób propagandatörvény - Szülőknek

Megosztás