Barion Pixel TASZ | Kamerás térfigyelés (CCTV)

Kamerás térfigyelés (CCTV)

Magyarországon több tucat településen működnek kamerás térfigyelő rendszerek, Budapesten a legtöbb kerületben évek óta üzemelnek a kamerák. A kamerás térfigyelés korlátozza az információs önrendelkezéshez való jogunkat, mindenütt, ahol kamerát szerelnek fel magunkon érezhetjük az ismeretlen megfigyelő tekintetét. Semmi nem utal arra, hogy a térfigyelés valóban biztonságot adna, de azt biztosra vehetjük, hogy a magánszféránk jelentősen beszűkült. Tévhitek, álinformációk özöne borít el minket ebben a kérdésben és csak nagyon kevesen tudják, hogy pontosan mi is az, amiért a szabadságunkat feláldozzuk.

A kamerás térfigyelés területeit talán nem is lehet kimerítően felsorolni. Ebbe a körbe tartozik a kamerás térfigyelés magánterületen, kamerás megfigyelés a közlekedésrendészetben, kamerás megfigyelés tüntetéseken, térfigyelés a hadiiparban, a hadiipar biztonságiiparrá való átalakítása és a térfigyelő rendszerek, térfigyelés titkosszolgálati felhasználása, munkahelyi kamerás megfigyelés, a kamerás térfigyelés gazdasági vonatkozásai, a kamerás térfigyelés pszichológiája, kamerás térfigyelés a médiumokban, az iskolai kamerás megfigyelés, kamerás megfigyelés telefonfülkékben és pénzkiadó-automatákban, kamerás megfigyelés a tömegközlekedésben, kórházi kamerás térfigyelés, kamerás térfigyelés sport rendezvényeken.

Ezeknek az ügyeknek számos aspektusát mutatjuk be honlapunkon, ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy alaposabban tudjon tájékozódni e kérdésben.

A térfigyelés magyar szabályozása

A kamerás térfigyelésre alig vonatkoznak jogszabályok. Mindezidáig a jogalkotó nem tartotta elég fontos kérdésnek ahhoz, hogy e speciális területnek önálló jogi kereteket biztosítson. Azt a néhány szabályt, amelyek konkrétan a térfigyeléssel foglalkoznak – az adatvédelmi törvényen kívül – ezen a helyen összegyűjtöttük.

kapcsolódó anyagok:

A rendőrségi törvény 42.§ és 42/A.§

A rendőrségi térfigyelést szabályozó intézkedés

Pénzváltó helyek kamerái

Közterület-felügyelet

Vagyonőr-törvény

Külföldi és Nemzetközi kutatások:

Az Article 29 Working Party az Európai Unió független adatvédelmi és privacy tanácsadó szerve 2004 februárjában jelentetett meg tanulmányt a kamerás térfigyelésről.
Opinion 4/2004 on the Processing of Personal Data

Home Office Research Study 292 – Assessing the impact of CCTV

Tanulmányok:

Horváth Zsolt: Rendőrségi kamerás térfigyelés Magyarországon

Földes Ádám: Árgus szemek – kamerás térfigyelés Magyarországon. Fundamentum 2004/2. szám

Molnár László: Jóléti helyett felügyelő állam? Evilágonline folyóirat 2003 július

Hornyák Zsolt: Az V. kerületi térfigyelő rendszer használatának gyakorlati tapasztalatai. Belügyi Szemle 2001/7-8. szám (49. évfolyam)

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.