Barion Pixel TASZ | Pegasus-ügy: Mi a probléma?

Pegasus-ügy: Mi a probléma?

Régóta ismert, hogy a magyar titkosszolgálatok szinte korlátlanul megfigyelhetik az állampolgárokat. Az adatgyűjtésnek nincsenek szigorú feltételei, és azt nem független szerv, hanem az igazságügyi miniszter engedélyezi, aki értelemszerűen elkötelezett az adott esetben politikai alapú megfigyelést kezdeményező kormánytagok mellett.

A Pegasus-ügyben kiderült, hogy a félelmek nem megalapozatlanok: úgy törhették fel magyar állampolgárok telefonjait, hogy ennek semmilyen valós nemzetbiztonsági indoka nem volt.

A magánszféra megléte az emberi méltóság egyik legalapvetőbb feltétele: minden embernek természetes és alapvető szükséglete, hogy életének legyen olyan tartománya, amelybe nem láthat bele más, hanem csak az övé. Nem beszélhetünk emberi méltóságról, ahol az egyén minden mozdulatát, minden kapcsolatát számontarthatják, minden titkát megismerhetik – vagyis, ha teljesen átláthatóvá válik az állam számára.

A korlátlan megfigyelés lehetőségének ráadásul messzire menő következményei vannak.

A megfigyeléstől való félelem arra ösztönzi az embereket, hogy magénéletükben is öncenzúrát gyakoroljanak. A jogállamiság olyan alapvető intézményei is sérülnek, mint a sajtószabadság, ha az újságírók nem tudják megvédeni a forrásaikat, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog, ha az ügyvédi titok kiüresíthető. Ezek az intézmények az állam túlhatalmát hivatottak ellensúlyozni, ami a megfigyelés által ellehetetlenül. Tisztességes választás sem tartható úgy, ha a hatalmon lévők láthatják az ellenfelük stratégiáját, és a megfigyelés lehetőségével elriaszthatják a támogatóikat. Ha úgy érezzük, hogy bárkit megfigyelhetnek, az megbénítja a kritikus állampolgári cselekvéseket is.

Következetesen kiállunk azért, hogy a titkos adatgyűjtések felett érvényesüljön a kontroll. Ezért minden lehetséges jogi eszközt megragadunk Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy feltárjuk a visszaéléseket és nyomást gyakoroljunk a kormányra. Célunk, hogy úgy változtassák meg a titkosszolgálatokra vonatkozó szabályokat, hogy azok tiszteletben tartsák az állampolgárok alapvető jogait.

Ezen az aloldalon bemutatjuk az összes jogi tevékenységet, amelyet a TASZ a Pegasus-ügyben végez. Ide kattintva a magyar, ide kattintva pedig a nemzetközi eljárásokról olvashatsz.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.