Barion Pixel TASZ | Tudástár

Sajátos nevelési igényű gyerekek szakértői bizottsági vizsgálata és intézményválasztás SNI-státusszal

Ez a tájékoztató azoknak a szülőknek szól, akiknek az óvodás vagy általános iskolás korú gyerekénél felmerült, vagy már be is igazolódott a sajátos nevelési igény (SNI) gyanúja. Összegyűjtöttük, hogy mikor lehet hasznos az SNI-státusz megállapítása, milyen lépései vannak a folyamatnak, és mit tehetsz azért, hogy ezt a folyamatot szülőként kísérd. Külön kitérünk az iskola és óvodaválasztás kérdéseire, és segítünk abban is, hogy felismerd, ha valami nem a jogszabályoknak megfelelően történik.

Hogyan tudom megszerezni a gyámügyi és egészségügyi irataimat?

Peres eljárásokhoz és más jogi ügyek intézéséhez gyakran van szükség hivatalos iratokra. A rólunk vagy szeretteinkről szóló hivatalos dokumentumokhoz jogunk van hozzáférni. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan kérhetsz ki ilyen iratokat a gyámhivataloktól, a szociális intézményektől, az egészségügyi szolgáltatóktól és a bíróságoktól.

Hogyan szavazhatok mozgáskorlátozott választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségeid vannak a szavazásra, ha mozgáskorlátozott vagy.

Hogyan szavazhatok látássérült választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ha látássérült vagy, több lehetőség közül is választhatsz, hogy te is élhess a választójogoddal, és biztosítva legyen a szavazás titkossága. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, és milyen teendőid vannak.

Tájékoztató a gondnokságról

Alapvetően a felnőtt emberek maguk dönthetnek az életükről, azaz, a jog szerint cselekvőképesek. A bíróság viszont elveheti ezeket a jogokat, ha úgy látja, hogy valaki  nem képes önállóan dönteni, például fogyatékossága vagy mentális problémái miatt. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük a legfontosabb információkat a gondnokságról, és leírjuk azt is, hogyan kerülhető el a gondnokság alá helyezés, illetve hogyan szüntethető meg. Abban is segítünk, hogy milyen jobb alternatívái lehetnek a segítségnek.

Kisokos közigazgatási határozatok megtámadásához

Sokszor előfordul, hogy nem értünk egyet egy hatóság döntésével. Ilyenkor a döntést támadhatjuk, más szóval jogorvoslattal élhetünk. 2020. március 1-ig fellebbezni lehetett a határozatok ellen, azóta pert kell indítani, mert megváltozott a jogorvoslati rendszer. Ez a tájékoztató segít abban, hogy mit kell tenni akkor, ha nem értünk egyet egy hatóság döntésével. A gyakran előforduló témákhoz (gyermekvédelem, gondnoksági ügyek, fogyatékossági ellátások, SNI oktatás stb.) külön keresetlevél mintákat teszünk közzé.

Aktuális tartalmak

Jogaim a szülészeti ellátásban

A szülés és születés az anya és a születendő baba szempontjából is meghatározó esemény, melynek jelentőségét egyre több kutatás bizonyítja. Tájékoztatónkban a várandósgondozással, a szüléssel és a gyermekágyas időszakkal kapcsolatos legfontosabb szabályokat és iránymutatásokat gyűjtöttük össze. Gyakorlati tanácsokkal is igyekszünk segíteni, hogy az ellátás során végig érvényesíthesd a saját és kisbabád jogait, illetve érdekeit.

Munkajogi tájékoztató a szabadságokról

A szabadság célja, hogy mentesülj munkahelyi kötelességeid alól, regenerálódj, pihenj vagy magánügyeidet intézhesd. Ebből a tájékoztatóból megtudhatod, hogy milyen típusú és mennyi szabadságra vagy jogosult, illetve milyen feltételekkel veheted ki a szabadnapjaidat.

Családtámogatási ellátások (CSED, GYES, GYED, GYET)

Ebben tájékoztatóban azokról az anyagi támogatásokról írunk, amelyek a gyereket nevelőknek járnak. Ezek a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED), a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET). Fontos, hogy ezek a támogatások nem egyszerre, hanem egymás után járnak és az összegük egyre csökken, ahogy a gyerek nő. Tájékoztatónkból kiderül, hogy kinek, mikor és mennyi ideig járnak ezek az ellátások, hogyan kell igényelni őket, és milyen egyéb szabályok vonatkoznak rájuk.

Külföldre költöző és külföldről hazaköltöző magyar állampolgárok egészségbiztosítása

Évekig külföldön volt biztosításod, ott is kaptál egészségügyi ellátást, de hazaköltöznél? Szeretnél újra magyarországi egészségbiztosítást, de bizonytalan vagy abban, hogy milyen szabályok vonatkoznak rád? Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy milyen esetekben szűnik meg a magyar tb-d, mit kell tenned, ha újra szeretnéd igényelni, és milyen feltételekkel kaphatsz állami egészségügyi ellátást, ha nincs társadalombiztosításod.  Kitérünk arra is, hogy mire használható, és mire nem az Európai Egészségbiztosítási Kártya.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.