Barion Pixel TASZ | A Regionális Program nyitott műhelyei

A Regionális Program nyitott műhelyei

Évek óta tartunk országszerte különböző képzéseket, műhelyeket többek között a választási jogi programunk által a településükért tenni akaró aktív állampolgároknak, illetve fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évben viszont kiemelten foglalkozunk azzal, hogy minél szélesebb körben ismertté és elérhetővé váljanak jogtudatosító alkalmaink, és szeretnénk mindenki számára megnyitni a részvételi lehetőséget.

Cél

A jogtudatosító alkalmak célja, hogy az állampolgárok eszközöket és tudást kapjanak, illetve osszanak meg egymással arról, ha közösségükben, településükön felmerül egy probléma, akkor hova fordulhatnak, mit tehetnek. Hogy milyen lehetőségeik vannak, ha ők kerülnek olyan helyzetbe, amikor jogi tudásra van szükség, legyen szó például egészségügyről, vagy egy iskolai helyzetről.

Célunk az is, hogy a civil közösségek és szervezetek tovább erősödjenek, ezért tervezünk kommunikációs stratégiáról és eszközökről, a közösségi oldalak szervezeti használatáról és önkéntesek koordinálásáról is műhelyeket.

Kezdeményezd te a következő nyitott műhelyt!

Ha szervezeteddel, munkatársaiddal, szomszédaiddal úgy érzitek, megtöltenétek egy külön alkalmat, vagy városodban, környékeden szükség lenne valamelyik képzésünkre, töltsd ki a lenti űrlapot.

Ha kérdezni szeretnél a témában, akkor a taszirodak@tasz.hu email címen érsz el miket.

Aktuális, nyilvános programjaink között a facebook oldalunkon tudsz böngészni.

Milyen témákban tartunk műhelyeket?


Politikai Szabadságjogi Projektünk nyitott műhelyei

Helyi aktivizmus 1x1

Műhely aktív állampolgároknak. Hogyan legyél aktív tagja közösségednek és mit tehetsz két választás között? Ha van egy probléma a környezetedben, milyen lehetőségeid vannak arra, hogy változást érj el? Mi az a közmeghallgatás, és mihez van ott jogod? Hogyan keresheted meg az önkormányzati/országgyűlési képviselődet és mivel érdemes hozzá fordulni? Konkrét példákon és helyi problémákon keresztül keressük a választ a fenti kérdésekre.

Tiltakozz! - hogyan nyilvánítsd ki véleményed?

Műhely aktív állampolgároknak arról, hogyan éljenek a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogukkal. A műhelyen végig beszéljük a tiltakozási és véleménynyilvánítási lehetőségeket, és a jogi következményeket. A jogi keretek ismertetésén túl a műhely szól a praktikus, technikai információkról is.

Jogi önvédelem újságíróknak, szerkesztőknek

Melyek az újságírás legújabb jogi buktatói, és hogyan lehet hatékonyan elkerülni őket? Újságíróként, szerkesztőként hogyan vegyük fel a küzdelmet vagy éppen kerüljük el a konfliktust azokkal, akik szeretnének újságírókat, médiumokat elhallgattatni? És mindeközben hogyan tudósíthatunk a lehető legszabadabban, hogyan őrizhetjük meg a szakmai hitelünket? A TASZ workshopja interaktív formában ezeket a kérdéseket járja körül: tájékoztat a legújabb, médiumok elhallgattatására indított pertípusokról, az ezekben kialakult bírósági jogértelmezésekről, és megosztja azokat a tapasztalatokat, amelyeket újságok, kiadók, újságírók peres képviselete során szerzett az elmúlt évek során. A résztvevőknek azt ígérjük, hogy a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tippeket, tanácsokat kapnak a mindennapos kockázatok elkerüléséhez.

A demokrácia nem egy nap

Választási jogi műhelyeink célja, hogy a résztvevők olyan ismereteket szerezzenek, amivel megértik a választási rendszer alapjait, a választásokhoz kapcsolódó jogaikat és kötelezettségeiket, illetve a rendelkezésükre álló jogorvoslati eszközöket. A résztvevőket abban is segítjük, hogy megtalálják: milyen eszközöket és hogyan tudnak igénybe venni saját közéleti céljaik megvalósítása érdekében a választási eljárásban.

Nem muszáj elviselni a propagandát: hogyan kritizálj, mit tehetsz a helyi propaganda ellen, hogyan írj blogot/csinálj sajtót?

Hogyan működik a propagandamédia? Miért nem tekinthető ez sajtónak? Mik ennek a helyi következményei? Mit tehet az, aki ellen lejárató kampány indul? Hasonló kérdésekre válaszolunk jogesetek bemutatásával és az országos helyzet bemutatásával. Praktikus tanácsokat adunk ahhoz, hogy ki és hogyan tud ilyen esetekben eljárást indítani.


Egyenlőségprojektünk nyitott műhelyei

TASZ szülői műhely, fogyatékos gyermekek szüleinek

Fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők részére információs fórum a fogyatékos gyermek születésétől felnőtt életén át érintő minden fontos kérdésről, mint a fogyatékos gyermekek oktatása, lakhatása, a gondnokság és a támogatott döntéshozatal lehetősége.

Egyenlő bánásmód a gyakorlatban

A résztvevők számos konkrét példán és történeten keresztül ismerhetik meg, hogy jogi szempontból mikor történik diszkrimináció, a törvény kit büntet érte, és hogyan lehet fellépni ellene. A műhelyen beszélgetünk az egyenlő bánásmód jogi kereteiről, és arról, hogy miért fontos, hogy a kisebbségek a jog által védve legyenek.


Magánszféraprojektünk nyitott műhelyei

Pakk a Zsebben

Mire számíts, ha megfognak kevés droggal? Konkrét példákon keresztül beszélgetünk a részvevőkkel arról, mi a teendő, ha mentős, tanár, orvos, rendőr kis mennyiségű kábítószert talál az embernél. Műhelyünket fiataloknak és szülőknek egyaránt ajánljuk, akik tisztában szeretnének lenni, hogy bizonyos helyzetekben mi történhet velük vagy gyermekükkel, gyermekük barátaival.

Tiltakozz az iskolában!

Diákoknak vagy szülőknek szóló műhelyünk arról szól, milyen lehetőségek vannak a véleményünk kinyilvánítására és közös szervezésre iskolán belül. A műhelyen elsősorban az intézményen belüli vonatkozásokról beszélünk: fegyelmi ügyek, házirend, iskolai intézmények (iskolaszék, szülői szervezet). Műhelyünkön ez esetben is konkrét példákon keresztül mutatjuk be a polgárok lehetőségeit.

Jogaim a szülészeten

Sokféleképpen alakulhat egy szülés és az utána következő napok, az azonban egyértelmű és biztos, hogy milyen jogai vannak a szülő nőnek, a születendő gyermeknek, és az apukának. Műhelyünkön végig vesszük, hogy mik a nő szülés körüli jogai, mi vonatkozik az újszülöttel való kapcsolattartásra, és mit lehet tenni a szülészeti erőszak elkerülése érdekében.
Műhelyünket ajánljuk kórházi és otthon szülést tervező családoknak egyaránt.

Gyerekkel vagyok kalandjáték

Feleletválasztós játék, amelyben egy szülő gyermeke egészségügyi ellátása közben szembesül kihívásokkal, melyekkel kapcsolatban különböző döntéseket hozhat, így haladva végig a virtuális pályán.

Óvoda vagy iskola? - tankötelezettség 6 éves kortól

Minden év őszén sok szülőben felmerül a kérdés, hogy óvodás nagycsoportos gyermeke vajon készen áll-e arra, hogy egy év múlva beüljön az iskolapadba. Mit érdemes tenni, ha a szülő még szeretné, ha gyermeke óvodában maradhasson egy évet? Milyen érveket használhat a szakértői bizottság előtt, hogy kérelme jóváhagyásra kerüljön? Hogyan tudja a szülő felkészíteni gyermekét az esetleges intézményváltásra? Fontos, a gyerek életét jelentősen meghatározó esemény az óvodából iskolába lépés, és a szülőn kívül kevesen tudják azt, hogy egy gyerek mikor áll készen az intézményváltásra. Óvoda vagy iskola? című műhelyünkön a fönt írt kérdésekre keressük a választ, és pszichológus szakemberrel közösen igyekszünk szempontokat és praktikus tudást adni ahhoz, hogy a szülők el tudják dönteni, érdemes-e óvodában tartaniuk gyereküket még egy évig, és ha így döntenek, akkor mikor és hol kell ezt az igényüket jelezniük.


Kommunikáció és adományszervezés nyitott műhelyek

Kommunikációs stratégia

Általános kommunikációs műhely arról, hogy milyen struktúrában érdemes gondolkodni az egyes kommunikációs eszközökről. Mikor adunk ki sajtóközleményt, miről vezetünk blogot, miért indítunk kampányt és mi a különbség egy Facebook- és Instagram-poszt között? Megannyi kommunikációs eszköz, saját szabályokkal, amelyekből tudatos használattal az egy fős kommunikációs munkatárstól a nagy stábig mindenki ki tudja hozni a maximumot. Mutatjuk, hogyan!

Civilek a közösségi médiában

Az egyik legfőbb nyilvánosságot jelentő felület a Facebook. De hogyan érdemes használni az alapján, amit a Facebook algoritmusáról tudhatunk? Mire kell figyelni a tartalom készítésekor, posztolásakor, és hogyan elemezhetjük oldalunk teljesítményét? Mikor van értelme Instagram és TikTok csatornát indítani? Rengeteg a kérdés, igyekszünk minél többre válaszolni. A műhely során átfogóbban is beszélgetünk arról, hogy a közösségi média hogyan tud beilleszkedni egy informális csoport vagy civil szervezet kommunikációjába, milyen szempontokat érdemes végig gondolni.

Hogyan adjam át az üzenetem: kommunikációs kampány

Mikor és miről érdemes kommunikációs kampányt indítani? Miket kell mérlegelni a kampány elindítása előtt, és hogyan kell megtervezni a folyamatot? Hogyan tudunk elérhető célokat kitűzni magunk elé, és hogyan rendeljünk a céljainkhoz eszközöket?


Igényfelmérő kérdőívünk a fenti (vagy további) témákkal kapcsolatban

Szeretnénk azt is felmérni, hogy milyen tudásra van szükség, illetve milyen tudásmegosztó alkalomra van még igény az aktív, a közösség ügyeit fontosnak tartó állampolgárok között. Célunk, hogy olyan események jöjjenek létre, ahol érdemben tudunk tudást átadni és egymással megosztani.

Töltsétek ki a kérdőívünket, hogy lássuk milyen témában indítsuk a következő évad nyitott műhelyeit!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.