100 milliárdos pert nyert a TASZ

2006 szeptemberében pereltük be a Pénzügyminisztériumot, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fővárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és első fokon a kért adatok közérdekű volta mellett döntött.

A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú ítéletet. A bíróság szerint a 2006. júliusában megtartott pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón elhangzott, 100 milliárd forintos egyszeri, a költségvetés hiányát növelő tétel tartalma, mibenléte és pontos részletei közérdekű adatnak számítanak, és a PM köteles azokat a nyilvánosságra hozni, azaz a felperes TASZ-szal közölni.

A TASZ az Ítélőtábla mai, és a Fővárosi Bíróság tavalyi ítéletét az információszabadság sikerének tartja, és figyelmeztet arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabályok a kormány egyes szerveire, így természetesen a Pénzügyminisztériumra is vonatkoznak. A TASZ számára külön öröm, hogy az Ítélőtábla mai ítéletével újfent megerősítette, hogy az Adatvédelmi törvény adat-definíciója felöleli a becslések, prognózisok alapjait képező adatokat is.


Olvassa el az előzményeket!


1. zsolnai        

2007-02-15

Ez itt valami bulbár-honlap?

Mi az, hogy "100 milliárdos pert nyert a TASZ"???
Itt nem közérdekű adat kiadásáról szólt a dolog? Ilyen teljesen félrevezető, ám bombasztikus címmel persze - legalább néhány órára - címlapra lehet kerülni. Láthatóan leginkább ez a TASZ célja már jó ideje.
Szomorú.


2.  zsolnai    

 2007-02-15


Jav: bulvár

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.