100 milliárdos pert nyert a TASZ

2006 szeptemberében pereltük be a Pénzügyminisztériumot, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fővárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és első fokon a kért adatok közérdekű volta mellett döntött.

A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú ítéletet. A bíróság szerint a 2006. júliusában megtartott pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón elhangzott, 100 milliárd forintos egyszeri, a költségvetés hiányát növelő tétel tartalma, mibenléte és pontos részletei közérdekű adatnak számítanak, és a PM köteles azokat a nyilvánosságra hozni, azaz a felperes TASZ-szal közölni.

A TASZ az Ítélőtábla mai, és a Fővárosi Bíróság tavalyi ítéletét az információszabadság sikerének tartja, és figyelmeztet arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabályok a kormány egyes szerveire, így természetesen a Pénzügyminisztériumra is vonatkoznak. A TASZ számára külön öröm, hogy az Ítélőtábla mai ítéletével újfent megerősítette, hogy az Adatvédelmi törvény adat-definíciója felöleli a becslések, prognózisok alapjait képező adatokat is.


Olvassa el az előzményeket!


1. zsolnai        

2007-02-15

Ez itt valami bulbár-honlap?

Mi az, hogy "100 milliárdos pert nyert a TASZ"???
Itt nem közérdekű adat kiadásáról szólt a dolog? Ilyen teljesen félrevezető, ám bombasztikus címmel persze - legalább néhány órára - címlapra lehet kerülni. Láthatóan leginkább ez a TASZ célja már jó ideje.
Szomorú.


2.  zsolnai    

 2007-02-15


Jav: bulvár

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Paks 2: A kormány saját szabályait sem tartja be?

Az új paksi atomerőműről szóló döntéshozatali folyamat során a kormány még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartotta be, mivel nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat. Ez derült ki annak a pernek a pénteki tárgyalásán, amelyet az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben a paksi döntést megalapozó hatásvizsgálatok és elemzések megismeréséért. 

Dörzsölhetik a markukat a pártpénztárnokok!

Egy hatályon kívül helyezett jogszabályra utalva döntött úgy a Kúria, hogy a közvetett állami tulajdonban álló Vértesi Erőmű Zrt. nem közfeladatot ellátó szerv, ezért nem köteles kiadni Bodoky Tamás (atlatszo.hu) újságíró kérésére a Vértesi Erőmű milliárdos veszteségeit megalapozó szerződéseket és ezekhez kapcsolódó belső vizsgálati anyagokat. 

Egy meglepő ítélet - avagy miért nem kötelezhető a Magyar Villamos Művek Zrt. a szponzori adatok kiadására?

A Fővárosi Ítélőtábla egy fordulatokban bővelkedő eljárás végén elutasította a Figyelő újságírójának a keresetét, amely arra irányult, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. irányítása alatt álló MVM cégcsoport által támogatott események, intézmények listáját és a támogatási összegeket hozzák nyilvánosságra.