Barion Pixel TASZ | A belépési korlátozás ellenére is hazajöhetnek itt élő családjukhoz a külföldi állampolgárok

A belépési korlátozás ellenére is hazajöhetnek itt élő családjukhoz a külföldi állampolgárok

A koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, de méltányosságból beengedik azokat, akik családjukkal élnek Magyarországon – derül ki a közérdekű adatigénylésünkre adott rendőrségi válaszból.

A járványhelyzet miatti különleges intézkedéseket a honlapunkon elérhető kisokosban tesszük közérthetővé, és megerősítettük jogsegélyszolgálatunkat is, hogy minél több kérdésre válaszolhassunk. A felmerülő kérdések egy része az országba való belépésre vonatkozik. Az EGT-tagállamok magyarországi tartózkodási kártyával rendelkező polgárai beléphetnek hazánkba, más külföldi állampolgároknak viszont méltányossági kérelmet kell benyújtaniuk (erről is részletesen írunk a kisokosban).

Azért, hogy hatékonyabban tudjunk segíteni a hozzánk fordulóknak, közérdekű adatigényléssel derítettük ki, hogy mire számíthatnak azok a külföldi állampolgárok, akik méltányossági kérelmet adnak be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettesnek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatala a korlátozó intézkedések első bő egy hetéről küldött információkat – a határok lezárásáról szóló kormányrendelet március 12-én lépett hatályba, március 20-án 13 óráig 130 méltányossági kérelmet nyújtottak be.

111 kérelmet pozitívan bíráltak el.

Az elbírálásnak nincsenek egységes szempontjai, a kormányrendeletben sem szerepelnek ilyenek. A rendőrségi tájékoztatás szerint a rendőrfőkapitány-helyettes a kérelemben leírt egyedi körülményeket mérlegeli. A válaszból kiderül, hogy a fenti időszakban minden olyan külföldit beengedtek, aki magyar hozzátartozójával életvitelszerűen hazánkban él, lakcímkártyával rendelkezik, és a belépés után önkéntes karanténba vonult.

Felmentést kaptak a beutazási tilalom alól azok is, akiknek van tartózkodásra jogosító okmányuk és lakcímkártyájuk – az önkéntes karantén számukra is kötelező, vagyis 14 napig lakóhelyükön, vagy tartózkodási helyükön kell maradniuk.

A kérelmek elbírálásának határidejét nem szabja meg semmi, de a rendőrségi válasz szerint ez a lehető leghamarabb, még a beérkezés napján, néhány óra alatt megtörténik.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.