A BM alkotmánysértő törvénytervezetet készített a vagyonőr tevékenységről

Közérdekű adatkérésre a TASZ 2004. szeptember 20-án, a sajtó nyomására megkapta, a BM által készített törvénytervezet, amely a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységet szabályozná.

A törvénytervezet alapos áttanulmányozása után arra az álláspontra jutotott a TASZ, hogy az előterjesztés alkalmatlan kérdés szabályozására, mivel a normaszöveg alig értelmezhető és a benne foglalt rendelkezések alkotmányellenesek és nem orvosolják azokat a problémákat, amelyek miatt a jelenleg hatályos törvényt júniusban alkotmánysértőnek minősítette az Alkotmánybíróság.Úgy gondoljuk, fontos, hogy Ön is megismerhesse a tervezetet, hiszen az mindenkit érint, aki valaha is találkozik biztonsági őrökkel, ezért a Belügyminisztériumtól megkapott szöveget nyilvánosságra hozzuk.

Kapcsolódó anyagok:

- TASZ vélemény a biztonságiőr törvénytervezetről.pdf

- előterjesztés koordinálásra.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kitűzték az Alkotmánybíróság elleni perünk következő tárgyalását

(IDŐPONT-VÁLTOZÁS!) A Fővárosi Ítélőtábla 2005. május 5-én 8.30-kor tárgyalja 1027 Budapest, Fekete Sas u. 3. fszt. V. tárgyalótermében a Társaság a Szabadságjogokért által a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága ellen közérdekű adat közlésére kötelezés iránt indított pert.

Elutasította a Legfelsőbb Bíróság az AB elleni perünk felülvizsgálati kérelmét

Sok szó esett az AB ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perünkről, úgy tűnik ezzel a végzéssel most véget ért. Egy közhatalmi szerv (Országgyűlés) egyik tagjának egy másik közhatalmi szervhez (Alkotmánybíróság) intézett indítványa személyes adatnak minősül. Olvassa el a Legfelsőbb Bíróság határozatát!

Elhibázott jogalkotás: az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével az Európai Unió jogát sérti Magyarország

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért az adatvédelmi biztos védelmében az Európai Unió Bizottságának elnökéhez fordult, azt kérve, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen. A három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.