Barion Pixel TASZ | A droglordok Bécsbe mentek ünnepelni

A droglordok Bécsbe mentek ünnepelni

Szervezett bűnözők szervezett akciója Bécsben az ENSZ székház előtt: pezsgőt bontottak a droglordok a drogtilalom tiszteletére

16x9

1961-ben, amikor az ENSZ elfogadta az egységes kábítószer-egyezményt, még kevesen gondolták volna, hogy 50 év múlva senki sem fogja ünnepelni ezt az évfordulót. A politikusok akkoriban hatalmas ambíciókkal láttak neki a nemes kísérletnek – a drogmentes világ kialakításának. A koka-levél rágásának több ezer éves szokását például 25 év alatt tervezték kiirtani. Meglepődtek volna, ha azt látják, hogy 2011-ben csupán egy csapat droglord és bűnöző ragad pezsgőspoharat az ENSZ bécsi székházában, hogy köszönetet mondjon a globális drogtilalomért. Pedig a jelenlegi rendszert csupán nekik van igazán okuk ünnepelni: évente 320 milliárd dolláros hasznot zsebelnek be a kábítószerek kereskedelméből. A pénz egyrészét fehérre mossák és meggazdagodnak belőle, a másik részét pedig fegyverek vásárlására és terrorista csoportok támogatására fordítják.

 

A magyar felirat bekapcsolható a jobb alsó sarokban (a CC-re kattintva)

Ez a demonstráció csupán a TASZ  akciója volt Bécsben, az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának (CND) 54. ülésszaka alkalmából – a droglordokat a Tápszínház színészei alakították. A drogtilalom kárai azonban valóságosak – és ezekre az ártalmakra hívták fel a figyelmet a sajtótájékoztatón felszólaló civil aktivisták.

 

Az ENSZ drogirodájának (UNODC) új orosz igazgatója is elismerte, hogy a drogtilalom nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: 1998 és 2008 között például közel 80%-al nőtt az ópium-mák termelése, a koka- és ópium-termőterületek csupán áthelyeződtek más régiókba, de nem tűntek el, ellenben rengeteg új, korábban nem ismert szer jelent meg a drogpiacon, a fogyasztók számai s egyre növekszik (jelenleg 250 millióra becslik). A következtetései azonban mások: szerinte a kudarc csak méginkább meg kell, hogy erősítse az államok eltökéltségét a drogellenes harcban. A The Independent című brit lap, amely a TASZ drogpolitikai programvezetőjével is interjút készített, jól megragadta a lényeget: "Az ENSZ drogfőnöke a jelentős kudarcok ellenére kitart a büntető politika mellett". Pablo, Igor és többi droglord végtelenül hálás neki ezért!

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.