A Közlönykiadó magyarázza a jogerős ítéletet

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó március 3-án néhány órával az ítélethirdetés után közleményt juttatott el e-mailben a TASZ-hoz. Tudomásunk szerint a közleményben megszólított sajtóorgánumok nem hozták le a Közlönykiadó magyarázatát, így mi tesszük azt közkinccsé.Közlemény Szabadságjogok Egyesület pere.doc

KözleményNem titkolózott a Közlönykiadó
A Magyar Hivatalos Közlönykiadó vezetése visszautasítja a Magyar Nemzet című napilapban, illetve az Origo internetes portálon megjelent cikkek által közölt azon állítást, mely szerint a szerkesztőbizottság tagjainak juttatásaival kapcsolatban „titkolózni” kívánt.Valójában az történt, hogy a Közlönykiadó illetve a Társaság a Szabadságjogokért szervezet eltérően értelmezte az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseit, különös figyelemmel arra, hogy az Egyesület olyan adatok közlését kérte, amelyek megismerését ilyen széles körben a törvény – 2005. június 1-vel hatályba lépett módosítása előtt – nem tett lehetővé. A Közlönykiadó ilyen értelmű tájékoztatást küldött a Társaság részére, amelyet az a bíróság előtt megtámadott.


Jellemzően a bíróságok is eltérően ítélték meg az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazhatóságát, hiszen első fokon a Közlönykiadó nyert.A Közlönykiadó a Fővárosi Ítélőtábla ítélete ellen felülvizsgálat végett a Legfelső Bírósághoz kíván fordulni.A közleményt szöveghűen közöljük, a könnyebb értelmezés végett azonban néhány linket hozzákapcsoltunk.
További részletek a perről

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.