A Közlönykiadó magyarázza a jogerős ítéletet

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó március 3-án néhány órával az ítélethirdetés után közleményt juttatott el e-mailben a TASZ-hoz. Tudomásunk szerint a közleményben megszólított sajtóorgánumok nem hozták le a Közlönykiadó magyarázatát, így mi tesszük azt közkinccsé.Közlemény Szabadságjogok Egyesület pere.doc

KözleményNem titkolózott a Közlönykiadó
A Magyar Hivatalos Közlönykiadó vezetése visszautasítja a Magyar Nemzet című napilapban, illetve az Origo internetes portálon megjelent cikkek által közölt azon állítást, mely szerint a szerkesztőbizottság tagjainak juttatásaival kapcsolatban „titkolózni” kívánt.Valójában az történt, hogy a Közlönykiadó illetve a Társaság a Szabadságjogokért szervezet eltérően értelmezte az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseit, különös figyelemmel arra, hogy az Egyesület olyan adatok közlését kérte, amelyek megismerését ilyen széles körben a törvény – 2005. június 1-vel hatályba lépett módosítása előtt – nem tett lehetővé. A Közlönykiadó ilyen értelmű tájékoztatást küldött a Társaság részére, amelyet az a bíróság előtt megtámadott.


Jellemzően a bíróságok is eltérően ítélték meg az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazhatóságát, hiszen első fokon a Közlönykiadó nyert.A Közlönykiadó a Fővárosi Ítélőtábla ítélete ellen felülvizsgálat végett a Legfelső Bírósághoz kíván fordulni.A közleményt szöveghűen közöljük, a könnyebb értelmezés végett azonban néhány linket hozzákapcsoltunk.
További részletek a perről

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.

Lobbitörvényt most! - sajtóközlemény

Az érdekérvényesítést a korrupciótól, a demokratikus jogalkotást az önkényes törvénygyártól egy erős lobbitörvény választja el. Ha tenni szeretne a demokratikus jogalkotás védelméért és a lobbizás átlátható és számonkérhető szabályozásáért, küldjön levelet Navracsics Tibor miniszternek, és kérje a kormányt, hogy alkosson lobbitörvényt!

KISOKOS: Újságíróknak közérdekű adat megszerzéséről

A Legal Leaks Eszköztár a média bármely területén - nyomtatott vagy online média, rádió, televízió - dolgozó újságíróknak, valamint azoknak a bloggereknek és más, információval foglalkozó szakembereknek szól, akiknek munkájuk során állami/kormányzati szervezetek vagy intézmények birtokában lévõ adatokat kell megszerezniük.