Barion Pixel TASZ | “A mi választásunk – az én jogom” – A TASZ választójogi konferenciája

"A mi választásunk – az én jogom" - A TASZ választójogi konferenciája

Hogyan érvényesülhet az állampolgárok választójoga mint egyéni alapjog az új választási eljárásban? Mennyiben segíti és mennyiben akadályozza az új szabályozás a szabad és tisztességes választásokhoz való jog érvényesülését? Milyen jogfejlesztési irányok segítenék a választópolgárok jogainak érvényre juttatását? A Társaság a Szabadságjogokért szakmai konferenciájának célja az új választási eljárás kiértékelése az idei országgyűlési választások tanulságaira támaszkodva, továbbá a legfontosabb jogfejlesztési irányok kijelölése.

16x9

 

Időpont: 2014. július 8. kedd

Helyszín: OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János u. 32.)

Facebook-eseményként: https://www.facebook.com/events/1438410843089366

 

Program

10-10:15 Megnyitó – Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója

10:15-11:15 Diszkrimináció a választási eljárásban

Tordai Csaba a levélben szavazás intézményéről, Pap András László a nemzetiségi szavazásról az országgyűlési választásokon

11:15-11:35 Kávészünet

11:35- 12:35 A választási verseny tisztessége

Navratil Szonja a kampányszabályozás visszásságairól, Mráz Attila a jelöltállítási eljárás adatvédelmi problémáiról

12:35- 13:30 Ebédszünet

13:30- 14:40 Jogalkalmazás: kerekasztal-beszélgetés a dr. Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda elnökével, dr. Bitskey Botonddal, az Alkotmánybíróság főtitkárával, és dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltánnal, a Magyar Helsinki Bizottság választójogi szakértővel.

A Kerekasztal résztvevői a választási eljárás jogalkalmazói tanulságairól beszélgetnek, megoldási lehetőségeket vitatnak meg többek közt a kérelmezési nehézségek, a választások lebonyolítása során föllépő jogsértések, illetve a jogorvoslati lehetőségek nehézségei kapcsán. A beszélgetést moderálja: Mráz Attila

Résztvevők:

Bitskey Botond: az Alkotmánybíróság főtitkára, korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi és alkotmányügyi főosztályvezetője.

Mráz Attila: a Társaság a Szabadságjogokért politikai részvételi jogi programjának vezetője.

Navratil Szonja: a Mérték Médiaelemző Műhely tagja, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatója, valamint az ELTE Jogszociológia Tanszékének tudományos munkatársa.

Pap András László: az MTA Jogtudományi Intézet Alkotmányosság és Jogállamiság Kutatási Osztályának vezetője, az ELTE Média- és Kommunikáció Tanszékének oktatója.

Pálffy Ilona: a Nemzeti Választási Iroda elnöke, korábban az Igazságügyminisztérium közjogi helyettes államtitkára, az Alkotmánybíróság főtitkára, a Miniszterelnökség politikai főtanácsadója.

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán: a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, az ELTE Alkotmányjogi Tanszék oktatója, korábban az Országos Választási Bizottság választott tagja.

Szabó Máté Dániel: a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója, az Miskolci Egyetem Információs és Médiajogi Tanszékének oktatója.

Tordai Csaba: alkotmányjogász, ügyvéd, korábban a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkára.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.