Barion Pixel TASZ | “A mi választásunk is”: Hátrányos helyzetű választópolgárok a választási eljárásban

"A mi választásunk is”: Hátrányos helyzetű választópolgárok a választási eljárásban

Milyen kihívásokkal szembesülnek a látássérült szavazók? Hogyan és hol tudnak szavazni hajléktalan emberek? Milyen segítségek állnak a fogyatékkal élő választópolgárok rendelkezésére, és mennyiben felelnek meg ezek az ő valós igényeiknek?

Tényleg nagyobb arányban utasítják el a külföldön szavazni akarók kérelmeit, mint más választópolgárok különféle kérvényeit? Sok történetet hallhattunk, de mit mutatnak a számok? Mindez kiderül július 1-jén a Bálint Házban, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) érintettekkel szervezett kerekasztal-beszélgetéséből, és az ugyanekkor bemutatott választójogi jelentéséből, melyben eddig soha nem elemzett adatok is napvilágot látnak.

Az idei és tavalyi választások számos botránya között ritkán esett szó arról: eleget teszünk azért, hogy a különféle okokból a választási eljárásban hátránnyal induló állampolgárok másokkal egyenlő feltételek között szóljanak bele közös ügyeinkbe? A választási eljárás új szabályozásában sokszor tükröződik segítő szándék, máskor az érintettek helyzetéről való tájékozatlanság vagy akár úgy tűnhet, akadályozó szándék. Kerekasztal-beszélgetésünk résztvevőivel arról beszélgetünk, ők maguk hogyan élik meg a nehézségeket, melyek számukra a legnagyobb kihívások a választási részvételben, mi az, amiben elég segítség áll a rendelkezésünk, és milyen új megoldások segítenék őket leginkább a részvételben.

A kerekasztal-beszélgetést megelőzően a TASZ röviden bemutatja „A mi választásunk – az én jogom” című, frissen megjelent választójogi jelentését. A jelentés egyedülálló elemzését adja a 2014-ben oly sokszor panaszolt (pl. külképviseleti szavazásra vonatkozó) kérelem-elutasításoknak, és a Nemzeti Választási Irodától kapott adatok segítségével utána jár: Valóban sokkal több külképviseleti névjegyzékbevételi kérelmet utasítottak el, mint más kérelmeket? Gyanúsan eltérőek-e a kérelemelutasítások okai egyes kérelmek esetében? Utalhatnak-e az eltérések a választópolgárok egyes csoportjainak szándékos kizárására? Milyen megoldásokkal lehetne felhasználóbarátabbá tenni a választási eljárás egészét, még a szavazás előtt? Az eddigi értékes egyéni történetek mellett mindez most a számokból is tényszerűen kiderül.

Résztvevők:

Németh Éva és Fekete Nagy Miklós — A Város Mindenkié hajléktalan aktivistái

Dr. Ozvári Lukács-Ádám — a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének jogásza

Léderer András – A University of London, School of Oriental and African Studies hallgatója

Mráz Attila — a TASZ Politikai Részvételi Jogi Programjának vezetője

Helyszín: Bálint Ház (Budapest, Révay u. 16, 1065)

Időpont: 2015. július 1. szerda, 18-20h

Kapcsolat: Mráz Attila, (30) 976-47-02

A rendezvény facebook-eseményként itt érhető el.

A programra szeretettel várjuk a sajtó munkatársait!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.