A TASZ álláspontja az elektronikus információszabadság törvényjavaslatról

A napokban fogja tárgyalni a Parlament az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslatot. A TASZ már a koncepció kidolgozásától kezdve nyomon követte a tervezet sorsát, és a törvény elfogadása előtti utolsó fázisban is megismertetjük a jogalkotóval és a nyilvánossággal az álláspontunkat.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény, melyet T/16350. számú törvényjavaslatként terjesztettek be a Parlament elé, komoly előrelépést jelenthet az információszabadság alkotmányos jogának kiterjesztésében, és áttörést hozhat az állam átláthatósága, a közpénzek kezelésének ellenőrzése, és a korrupció visszaszorítása terén. Jelen törvényjavaslat alapot ad a bizakodásra, azonban számos ponton határozottan módosításra szorul annak érdekében, hogy kitűzött céljainak megvalósítására valóban alkalmas legyen, és ne csak egy törvénybe foglalt szerény óhajként gazdagítsa jogrendszerünket. Álláspontunkban az országgyűlési képviselők figyelmét a módosítást igénylő részletekre hívjuk fel.


Kapcsolódó anyagok:

- Az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslat a Parlament előtt
- Az elektronikus információszabadságról szóló előterjesztés a Kormány előtt
- A TASZ véleményezte az elektronikus információszabadságról szóló törvénytervezetet
- Az elektronikus információszabadság törvény tervezetei!!!
- Informatikai és Hírközlési Minisztérium információszabadság oldala!!!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.