A TASZ is csatlakozott a szabadság- és emberi jogok európai védelmezőihez a liberties.eu oldalon!

Elindult a a liberties.eu, a vadonatúj, ízig-vérig európai szabadságjogi weboldal.

Elkeserít, hogy Európában túl nagy befolyást szereztek a szélsőségesek? Unod már, hogy folyton az internet szabadsága miatt kell aggódnod? Felháborít, hogy kriminalizálják a drogfogyasztókat és korlátozzák az abortuszhoz való jogot? Aggaszt, hogy az EU ötszázmillió európai polgára között a te jogaid megvédéséhez sem kínál megfelelő biztosítékokat?

Csatlakozz a liberties.eu-hoz! – Hallasd a hangod, írd alá a petíciókat, tegyük együtt szabadabbá, egyenlőbbé és igazságosabbá az Európai Uniót!

“Európát a hidegháború óta nem fenyegette ekkora emberi jogi válság” – állítja legutóbbi jelentésében az Európa Tanács. Thorbjorn Jagland, az emberi jogok őreként fellépő strasbourgi szervezet főtitkára arra figyelmeztet, hogy demokratikus fékek és ellensúlyok nélkül, szabad sajtó és független igazságszolgáltatás híján elharapódzik a korrupció, és az erősek visszaélnek a hatalmukkal. Jagland szerint egy “új páneurópai biztonsági munkatervet” kellene kidolgozni, hogy sikerüljön csírájában elfojtani a jogtalanságot.

Ugyanezek a megfontolások vezették azt a tizenkét közmegbecsülésnek örvendő, az emberi jogokért és a polgári szabadságjogokért küzdő európai nem-kormányzati szervezetet, amelyek megalapították az Európai Szabadságjogi Platformot. Vadonatúj weboldalunk – a www.liberties.eu – révén az európai polgárok tömegeit tájékoztatjuk és sarkalljuk arra, hogy támogassák a saját maguk, közvetlen környezetük, sőt egész Európa számára életbevágóan fontos ügyeket.

A hasonló oldalakkal ellentétben nálunk naprakészen, tizenkét, nemsokára pedig még több nyelven olvashatod a szabadságjogokkal kapcsolatos híreket. Csatlakozz a Facebook vagy a Google+ felhasználói neveddel, hogy azután egyetlen kattintással küldhess nyílt leveleket, írj alá petíciókat, szavazz, vagy igényelj közérdekű adatokat. Kövess minket a Facebookon vagy Twitteren, hogy naprakész maradj az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekben, történjen bármi Magyarországon vagy Európa bármely részén.

liberties.eu-t, az első ízig-vérig európai és valóban soknyelvű emberi jogi és szabadságjogi média platformot nem véletlenül a 2014-es európai parlamenti választások kampányfinisében indítottuk. Célunk, hogy az aktív állampolgárok, döntéshozók, civil szervezetek és a média a mi oldalunkon tájékozódjon a szabadságjogokkal kapcsolatos legfrissebb hírekről, kampányokról. A liberties.eu szeretné elérni, hogy olvasói és szerzői egymással kapcsolatba lépve, együtt megpróbálják jobb és élhetőbb hellyé tenni Európát.

Úgy véljük, hogy a hatékony páneurópai civil érdekképviselet kialakulását mostanáig elsősorban nyelvi akadályok gátolták. Ezért mi egy tucatnyi fordítóval és tizenkét, különböző uniós tagországokban tevékenykedő szervezettel együttműködve kívánjuk biztosítani a tagszervezeteink által fontosnak tartott ügyek sajtóját, mégpedig a saját anyanyelvükön.

liberties.eu azért jött létre, hogy közös platformot teremtsen az uniós polgároknak. Olyan felületet, ahol egyesíthetik erőiket, hírverést csaphatnak a számukra fontos ügyeknek a saját országukban és azon kívül, valamint együttműködhetnek a mindannyiunkat érintő, határokon átívelő kérdésekben.

liberties.eu 12 nyelven – angolulbolgárulcsehülfranciáulgörögülhollandullengyelüllitvánulmagyarulolaszulrománul és spanyolul – érhető el.

Liberties.eu közösségi média csatornák:

www.facebook.com/liberties.eu

www.youtube.com/LibertiesEU

www.twitter.com/LibertiesEU

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A civilellenes törvény elbukott

Az Európai Unió Bírósága mai ítéletében kimondta, amit a hazai civil szféra is évek óta hangoztat: a civilellenes törvény megbélyegzi a civileket, káros a civil szférára és ellentétes az uniós joggal. Az ítélet megállapítja, hogy a törvény korlátozza a tőke szabad mozgását, az egyesülés szabadságát, a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogot, és alkalmas arra, hogy aláássa a civil szervezetek iránti bizalmat.

Felemás döntést hozott az Alkotmánybíróság

Jogállami döntést hozott az Alkotmánybíróság azzal, hogy megsemmisítette a büntető törvénykönyvnek az önkényuralmi jelképek használatát szankcionáló tényállását. A TASZ üdvözli a döntést, mert a szimbolikus beszéd büntetőjogi tilalmát a politikai beszéd szükségtelen korlátozásának tartja. Ugyanakkor a megsemmisítés indokai nem adnak okot a megnyugvásra.

Nem kell helyreigazítani a politikai vélemény kinyilvánítását

A Fővárosi Ítélőtábla mai jogerős döntésével, a TASZ közreműködésének köszönhetően, elutasította a IV. Kerület Újpest Önkormányzatának sajtó-helyreigazítás miatt benyújtott keresetét. A jogerős ítéletben a bíróság kimondta, hogy a helyreigazítási kérelem nem állja meg a helyét. A TASZ üdvözli, hogy a bíróság szerint a sajtó egy megválasztott díszpolgár személyének bemutatásán és bírálatán keresztül szabadon kifogásolhatja az önkormányzati döntést.