A TASZ levélben fordult Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz a kormányülések nyilvánosságáért

A Társaság a Szabadságjogokért levélben fordult Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, melyben felkéri, hogy biztosítsa a kormányülések nyilvánosságát és változtassa meg az 1999 óta fennálló, a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozó gyakorlatot.

Olvassa el az 1999-es országgyűlési vita anyagát !

Olvassa el a sajtóközleményt és a kormányfőhöz írt levelünket!

Kapcsolódó anyagok:

- Gyurcsány Ferenc részére - kormányülések nyilvánossága.pdf
- sajtóközlemény.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Veszélyes vizeken – gyengülhet a közpénzek átláthatósága

Az új Polgári Törvénykönyv tervezetében nem szerepelnek azok a rendelkezések, amelyek biztosítják, hogy a közpénzek felhasználásával kapcsolatos adatokat ne lehessen eltitkolni üzleti titokra hivatkozással. A TASZ, a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Egyesület közös álláspontot küldött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Magyar nyelven a strasbourgi döntés

Magyarul is elérhető az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2009. áprilisában hozott határozata, amelyben a TASZ beadványa nyomán első alkalommal mondta ki a testület, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának jogellenes korlátozását jelentheti közérdekű adatok bizonyos körének jogellenes visszatartása. A testület kiemelte döntésében, hogy az információ hiányában ellehetetlenül a vélemény szabad és megalapozott kinyilvánításának a lehetősége, aminek következtében civil szervezetek és újságírók nem képesek betölteni társadalmi küldetésüket.

A bíróság ítélete szerint titokban tarthatja a miniszter az új Alkotmány tervezetét

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését: Petrétei József Igazságügyi- és Rendészeti Miniszter jogi képviselőinek érvelését fogadta el és elutasította a TASZ keresetét, amelyben az új alkotmány tervezetét, mint közérdekű adatot kérte nyilvánosságra hozni.