A TASZ tiltakozik a szólás- és gyülekezési szabadság újabb megsértése miatt

A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2004. október 7-én a Britton Kft. székháza előtt sajtótájékoztatót kívánt tartani a brókerbotrány első számú gyanúsítottja, Kulcsár Attila házi őrizetbe helyezéséről. A rendőrség a sajtótájékoztatót félbeszakította, és a helyszínen jelen lévőket igazoltatás után hazaküldte, arra hivatkozva, hogy nem volt engedélyük a gyülekezésre. A Társaság a Szabadságjogokért tiltakozik a szólás- és gyülekezési szabadság eme újabb, cinikus csorbítása ellen.

Kapcsolódó anyagok:
-

jobbik sajtóközlemény.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyilatkozat 1989 értékei védelmében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kezdeményezésére hatvanegy értelmiségi és közéleti aktivista nyilatkozatban ítéli el az október 23-i rendőri fellépés módját, és áll ki a '89-es jogállami forradalom értékei, az emberi méltóság és a demokratikus jogállam védelmében.

Tiltakozó Nyilatkozat

Alulírott emberi jogi és környezetvédő szervezetek megdöbbenésünknek adunk hangot amiatt, hogy a rendőrség a mai napon ismételten képtelen volt arra, hogy véleményüket békésen kifejező emberekkel szemben önmérsékletet tanúsítson. Ma délelőtt a Kossuth téren a rendőrség előállított három orosz állampolgárt, akik szerettek volna találkozni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Vlagyimir Szlivjak, Ramzisz Faizullin és Goszman Kabirov tavaly októberben levelet írtak a magyar kormányfőnek, és arra kérték, hogy a magyar kormány mondja fel az orosz kormánnyal magyar atomhulladék Oroszországba szállításáról kötött szerződését.

A vélemény szabadsága vs. gyülekezési jog

Szomorú hír a véleménynyilvánítás szabadságát fontosnak tartók számára: a Pest Megyei Bíróság február 15-én jogerősen elmarasztalta MIÉP-Jobbik két aktivistáját, mert tavaly nyáron a Belügyminisztérium előtt "be nem jelentett" sajtótájékoztatót tartottak