A TASZ tiltakozik a szólás- és gyülekezési szabadság újabb megsértése miatt

A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2004. október 7-én a Britton Kft. székháza előtt sajtótájékoztatót kívánt tartani a brókerbotrány első számú gyanúsítottja, Kulcsár Attila házi őrizetbe helyezéséről. A rendőrség a sajtótájékoztatót félbeszakította, és a helyszínen jelen lévőket igazoltatás után hazaküldte, arra hivatkozva, hogy nem volt engedélyük a gyülekezésre. A Társaság a Szabadságjogokért tiltakozik a szólás- és gyülekezési szabadság eme újabb, cinikus csorbítása ellen.

Kapcsolódó anyagok:
-

jobbik sajtóközlemény.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szabadon felhasználható a TASZ beadványa

Közzétesszük a TASZ által a Lánglovagok Egyesület számára készített beadvány szövegét, és arra bátorítjuk a rendvédelmi szervek dolgozóit, hogy forduljanak az ombudsmanhoz, ha úgy érzik, az új szolgálati törvény korlátozza a jogaikat.

Alkotmánybíróság előtt támadtuk meg a gyülekezési jogot sértő bírói döntést

Az Alkotmánybíróság előtt panaszeljárásban támadta meg a TASZ azt a bírói döntést, amely megtiltotta a devizahitel-károsultaknak, hogy megtartsák a miniszterelnök házával szemközti járdaszakaszra bejelentett tüntetésüket. Indítványunk szerint a tiltás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a gyülekezési jogot, mert a bíróság félreértelmezte a „foglyul ejtett közönség” érvét, releváns szempontokat hagyott figyelmen kívül az alapjogi mérlegelésben, és nem járt el kellő alapossággal a gyülekezési jog legitim korlátainak értékelése során.

Nyilatkozat 1989 értékei védelmében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kezdeményezésére hatvanegy értelmiségi és közéleti aktivista nyilatkozatban ítéli el az október 23-i rendőri fellépés módját, és áll ki a '89-es jogállami forradalom értékei, az emberi méltóság és a demokratikus jogállam védelmében.