Barion Pixel TASZ | Abszurd indok miatt perli a Magyar Hírlap szerzője a TASZ-t

Abszurd indok miatt perli a Magyar Hírlap szerzője a TASZ-t

Olyan adatok kiadásának megtagadása miatt perelt be minket Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap munkatársa, amelyeket nem vagyunk kötelesek kiadni az újságírónak, mert azok nem közérdekű adatok. A törvényi kötelességünket túlteljesítve tettünk közzé eddig is adatokat a működésünkről, gazdálkodásunkról, amelyekből rendre dolgoznak újságírók is.

Az átláhatóság és a közérdekű adatok nyilvánossága nem jelenti azt, hogy mindenkinek mindent a nyilvánosság számára elérhetővé kell tennie. Mi most is több adatot teszünk közzé, mint amit a törvény szerint kötelező lenne. A honlapunkon elérhető a részletes beszámolónk és annak egy közérthető összegzése, a Norvég Civil Alapból és az európai uniós forrásból megvalósított projektjeinkről külön-külön részletesen is beszámolunk. Ezeket a Magyar Hírlap szerzője is megkapta.

Kacsoh többek között arra lenne kíváncsi, hogy a TASZ létesítésétől kezdve hány darab és milyen típusú szolgálati telefont és számítógépet biztosított munkatársainak, kik és mennyiért dolgoztak a szervezetnek, pályázatainkra kik jelentkeztek sikerrel és sikertelenül. Amikor a kormányzati propaganda eszközeként működő újság olyan adatokat kér tőlünk, amelyek nyilvánosságra hozatala bárkinek a magánszféráját sértené, akkor nem tehetünk eleget ennek a kérésnek. Közérdekű adatai közfeladatot ellátó, többnyire közpénzből működő és közhatalmat gyakorló szerveknek vannak. Mi nem vagyunk besorolhatóak ebbe a kategóriába, hiszen a TASZ egy magánszervezet, a közhatalomhoz nincs köze, magánemberek hozták létre és működtetik, és olyan közpénzt soha nem fogadunk el, amelynek odaítélésében bármelyik magyar állami szervezetnek beleszólása van. A jogi vita a bíróságon folytatódik.

Nincs titkolnivalónk, amit nyilvánossá kell tennünk, az nyilvános.  De a közhatalom és a közpénzköltés ellenőrzésére szolgáló eszköz nem fordítható éppen azok ellen, akik a közhatalmat akarják ellenőrizni. Nem engedhetjük meg, hogy a közhatalom ellenőrzésének eszközeit egy magánszervezettel fordítsák szembe, éppen a közhatalom védelmében. A működésünk teljesen átlátható, honlapunkon bárki évekre visszamenőleg megtekintheti teljes elszámolásunkat. Az újságíró próbálkozását az állami propagandagépezet újabb támadásaként értékeljük az egyébként az államot közérdekű adatok eltitkolása miatt rendre sikerrel perelő TASZ ellen.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.