Barion Pixel TASZ | Adatvédelem a munkahelyen

Adatvédelem a munkahelyen

Szeretné tudni, hogy mit tehet az Ön személyes adataival a munkaadója? Milyen feltételekkel figyelhetik meg a munkahelyén? Ki olvashatja el a levelezését, ki ismerheti meg a híváslistáját? Kell-e egész nap egy kamerával szemeznie? Ezekre és hasonló kérdésekre ad választ Szabó Máté Dániel és Székely Iván adatvédelmi szakértők tanulmánya.

"A munkahely olyan környezet, ahol a munkavállaló a munkaidejét, munkaerejét, kreativitását a munkáltatója által meghatározott célok megvalósítására fordítja, ugyanakkor nem válik személyiség nélküli robottá, nem adja fel személyes integritását, sőt magánéletének egyes eseményei is szükségképpen a munkahelyen történnek. Emiatt a munkahely mintegy gyűjtőhelye a különféle privacy- és adatvédelmi problémáknak, jogok és érdekek ütközésének. A tanulmány először a privacy-védelem és az adatvédelem magyarországi sajátosságait elemzi, rámutatva a bírósági jogérvényesítés csekély súlyára és az adatvédelmi biztos joggyakorlatának fontosságára, majd a munkahelyi privacy védelmének problémáit az adatvédelmi biztos vizsgálataiból és állásfoglalásaiból válogatva, ügyismertetések segítségével mutatja be. Az ismertetett ügyek négy csoportját a munkaerő-felvétellel, a munkavégzés ellenőrzésével, a munkavállalók személyiségének elemzésével kapcsolatos, illetve az ésszerű adatkezelési cél nélküli esetek alkotják. A tanulmány záró fejezetében a szerzők a magyarországi munkahelyi privacy helyzetének általános értékelését adják, kitérve a politikai rendszerváltás által indukált társadalmi átalakulásokra és a hatalmi viszonyok változásaira egy olyan tágabb kontextusban, ahol a munkahely része az információs és egyben hatalmi játéktérnek."

Töltse le a tanulmányt itt!

Megjelent: Szabó Máté Dániel – Székely Iván: A privacy védelme a munkahelyen. In: Székely Iván – Szabó Máté Dániel (szerk.): Szabad adatok, védett adatok. BME GTK Információ- és Tudásmenedzsment Tanszék, Budapest 2005. március, Alma Mater sorozat, ISBN 963 421 566 1, ISSN 1587–2386, 115–148. old.

A kötet tartalomjegyzéke:
http://www.itm.bme.hu/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=56&almamaterid=10

Megrendelhető:
http://www.itm.bme.hu/tananyag/5802/Jelentkezesi+lapok/megrendelolap.doc

A sorozat további kötetei:
http://www.itm.bme.hu/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=56

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.