Barion Pixel TASZ | Állásfoglalás közigazgatási szervnek küldött kutatói kérdés jogszerűségéről

Állásfoglalás közigazgatási szervnek küldött kutatói kérdés jogszerűségéről

A helyi általános tudnivalókról érdeklődő megkeresések a magyar jogrend szerint valójában közérdekű adatigénylések – függetlenül attól, hogy a megkeresés hivatkozik-e erre a tényre.

Simonovits Borbála, az ELTE PPK adjunktusa 2019. május 10-én azzal a kéréssel fordult a Társaság a Szabadságjogokért Egyesülethez, hogy foglaljon állást a következő kérdésben:

Ha egy egyszerű kérdést [a kutató] emailben megfogalmaz (pl. új városba költözik egy család, és építkezéssel, vagy óvodai férőhellyel kapcsolatos kérdést tesz fel egy tetszőleges magyarországi közigazgatási szervnek, pl. települési önkormányzatnak, nagy számban N=cca 3000 ) az jogszabályellenes-e a TASZ álláspontja szerint?

A mellékelten megküldött dokumentumból kiderül, hogy a kutatás során az emailes megkereséseket a kutató álnéven küldené, egy részüket kisebbség(ek) tagjai által gyakran viselt, másik részét pedig jellemzően a többségi társadalom tagjai által viselt nevek használatával. Kiderül az is, hogy a megkeresésre adott válaszok tartalmazhatják az közigazgatási szervek nevében eljáró tisztviselő nevét.

Az állásfoglalásra a projekt kutatásetikai és jogszabályi hátterének tisztázása miatt volt szükség.

Állásfoglalás

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.