„Az adatkezelő nem kegyet gyakorol”

Sajátosan értelmezik egyes önkormányzatok az alkotmányban lefektetett véleménynyilvánítási szabadság jogát, illetve a közérdekű adatok nyilvánosságát. Példaként kínálkozik erre Rétság városa.

A város saját önkormányzati honlapja www.retsag.hu mellett, Girasek Károly helyi lakos által működtettet www.retsag.net honlap zár alá vételét kérte a megyei bíróságtól, személyi jogsértés tárgyában indított perében.


Az önkormányzat véleménye szerint Girasek Károly nem tehette volna meg, hogy a www.retsag.hu oldalon szereplő adatokat saját honlapján is megjelenítse, vagy azokat bármilyen módon nyilvánosságra hozza, illetve másolja őket. Girasek Károly az adatvédelmi biztoshoz fordult, aki állásfoglalásában az 1992. LXIII. törvényre hivatkozva kifejti, „közérdekű adatokról való tájékoztatással az adatkezelő nem kegyet gyakorol, hanem törvényi kötelezettségét teljesíti. Az információk szabadon, bármely célra felhasználhatóak, másokkal közölhetőek, más honlapokon, sajtóban közzétehetőek, hasznosíthatóak.” „Egy közfeladatot ellátó szerv jogellenesen jár el, ha az általa kezelt közérdekű adatokat saját tulajdonának tekinti…”Az igen egyértelmű ombudsmani jogértelmezés ellenére azonban az önkormányzat újabb indokokat keres igaza bizonyítására, a nyilvánosság korlátozására és a közérdekû adatok kiadásának megtagadására.A részleteket itt olvashatja.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.