Barion Pixel TASZ | „Az adatkezelő nem kegyet gyakorol”

„Az adatkezelő nem kegyet gyakorol”

Sajátosan értelmezik egyes önkormányzatok az alkotmányban lefektetett véleménynyilvánítási szabadság jogát, illetve a közérdekű adatok nyilvánosságát. Példaként kínálkozik erre Rétság városa.

A város saját önkormányzati honlapja www.retsag.hu mellett, Girasek Károly helyi lakos által működtettet www.retsag.net honlap zár alá vételét kérte a megyei bíróságtól, személyi jogsértés tárgyában indított perében.

Az önkormányzat véleménye szerint Girasek Károly nem tehette volna meg, hogy a www.retsag.hu oldalon szereplő adatokat saját honlapján is megjelenítse, vagy azokat bármilyen módon nyilvánosságra hozza, illetve másolja őket. Girasek Károly az adatvédelmi biztoshoz fordult, aki állásfoglalásában az 1992. LXIII. törvényre hivatkozva kifejti, „közérdekű adatokról való tájékoztatással az adatkezelő nem kegyet gyakorol, hanem törvényi kötelezettségét teljesíti. Az információk szabadon, bármely célra felhasználhatóak, másokkal közölhetőek, más honlapokon, sajtóban közzétehetőek, hasznosíthatóak.” „Egy közfeladatot ellátó szerv jogellenesen jár el, ha az általa kezelt közérdekű adatokat saját tulajdonának tekinti…”Az igen egyértelmű ombudsmani jogértelmezés ellenére azonban az önkormányzat újabb indokokat keres igaza bizonyítására, a nyilvánosság korlátozására és a közérdekû adatok kiadásának megtagadására.

A részleteket itt olvashatja.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.