Az EBH méltatlan leköszönése: a gyűlölködő miniszter mellé állt a hatóság

Megszűnése előtt még elutasította az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) azt a kérelmet, amit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter homofób, gyűlöletkeltő kijelentései miatt. A határozatot bíróságon támadtuk meg.

2020 őszén súlyosan homofób és gyűlölködő politikai megnyilvánulásokat generált a Meseország mindenkié című könyv megjelenése, amelyben más sérülékeny, védett csoportok mellett szexuális kisebbségekhez tartozó szereplők is megjelennek. A mesekönyv ürügyén Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, 2020. október 4-i rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a magyarok szerinte toleránsak a homoszexuálisokkal szemben, de „van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni (...): hagyják békén a gyerekeinket!”

A kormány 2020. október 8-i sajtótájékoztatóján az egyik propagandamédium arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy elfogadhatónak tartja-e a mesekönyv állítólagos bevezetését egyes óvodákban. A miniszter válaszában kijelentette: „Itt arról van szó, hogy a gyerekek előtt, vagy a gyerekek számára homoszexuális propaganda folytatásának van-e helye. És szerintem nincsen, sőt, szerintem itt azt érdemes megvizsgálni, hogy kiskorú veszélyeztetésének a bűncselekményi tényállása nem valósul-e meg. És, hogy ha igen, akkor a fenntartóval szemben büntetőeljárást indítani”.

A mesekönyv gyermekekre gyakorolt hatásáról pszichológusok is nyilatkoztak: a több mint ezer szakember által aláírt állásfoglalás szerint a könyv kifejezetten nem káros, hanem hasznos a gyerekek számára. A TASZ eljárást indított a kormány, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen az EBH előtt, mert Gulyás Gergely nyilatkozata sértette a leszbikus, meleg és biszexuális emberek egyenlő emberi méltóságát, és kimeríthette az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerinti zaklatás tényállását.

A nyilatkozatból az következik, hogy a miniszter szerint súlyosan veszélyezteti a kiskorúak fejlődését, ha hallanak arról, hogy két azonos nemű ember vonzódik egymáshoz. Ezzel a miniszter – az egyébként törvény által védett tulajdonsággal rendelkező – LMBTQ embereket súlyosan degradálta, szexuális orientációjukat, magánéletüket erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítette. A nyilatkozat ezeket az embereket közvetlenül sértette, megalázta, a velük szembeni előítéleteket fokozta.

Nyilvánvaló, hogy a kormány visszatérő homofób retorikájának, így ennek a nyilatkozatnak is célja annak kinyilvánítása, hogy a kormány a szexuális kisebbségeket alacsonyabb rendű, nem egyenlő méltóságú embereknek tekinti – feltehetően azért, mert számításaik szerint ezzel megnyerhetik maguknak a választók többségét. Az pedig néhány héttel a gyűlöletkeltő nyilatkozatok után derült ki, hogy a kormány gyakorlatilag kizárja az LMBTQ embereket az örökbefogadásból, és még az Alaptörvénybe is beiktat homofób, illetve transzfób mondatokat.

Különös jelentősége van annak, hogy a jogsértés elkövetője egy miniszter, akinek az Alaptörvény értelmében elsőrendű kötelessége lenne az emberek sérthetetlen alapvető jogainak védelme, miközben ő maga nem hivatkozhat a szólásszabadságra, mert a kormány és tagjai e minőségükben nem alanyai az alapjogoknak.

Az EBH szerint azonban a miniszter nem minősítette a homoszexuális embereket, mert nyilatkozata nem általában a homoszexualitásra, hanem kizárólag a könyvre, illetve annak óvodai oktatására vonatkozott. A hatóság emellett úgy látja: az, hogy a miniszter a könyv kapcsán felveti a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény lehetőségét, önmagában nem sérti az emberi méltóságot.

A TASZ szerint ez a határozat ellentmond az egyenlő bánásmódról szóló törvény betűjének és szellemének, valamint a hatóság korábbi joggyakorlatának a közhatalmat gyakorló személyek – főleg polgármesterek – gyűlölködő nyilatkozatai kapcsán. Ezért a TASZ a határozatot megtámadta, a jogvita a közigazgatási bíróságon fog eldőlni, melynek eredményéről a szervezet beszámol.

A miniszterelnök homofób nyilatkozata, és a mesekönyv ürügyén történt más gyűlöletkeltő események kapcsán a TASZ októberben hét másik szervezettel közösen az alapjogi biztoshoz fordult. Azon polgármesteri utasításokkal szemben pedig, amelyek betiltották a mesekönyv óvodai használatát, a TASZ az illetékes kormányhivatalokhoz fordult, aminek nyomán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal megállapította, hogy a mezőkövesdi polgármester vonatkozó utasítása jogszabálysértő volt.


Megosztás

Kapcsolódó hírek

Drawing the Line

Freedom of religion and equality are fundamental rights, enshrined in human rights laws and constitutions around the world. This report, Drawing the Line: Tackling Tensions Between Religious Freedom and Equality, examines three interrelated aspects of these rights: religious freedom and equality for LGBT individuals, religious freedom and reproductive rights, and religious freedom as expressed through attire, hair, or other forms of religious appearance.

Előítélet (nem) számít!?

A rendőrség nem veszi figyelembe, hogy antiszemita előítélettől indíttatva bántalmazták a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét, így nem gyűlölet-bűncselekmény, hanem csak testi sértés miatt nyomoz. Holott a jog erősebb védelmet biztosít a rasszista, antiszemita és homofób bűncselekmények áldozatainak. Úgy tűnik, a jogalkalmazás viszont nem így tesz.

Szélsőséges terror és állami tétlenség Gyöngyöspatán

A TASZ álláspontja szerint Gyöngyöspatán a rendfenntartás szerepét maguknak vindikáló személyek félelemkeltő tevékenysége nem tartozott a gyülekezési jog védelme alá. Fenyegető fellépésükkel a településen tíz napig „járőröző” személyek az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát kérdőjelezték meg, a rendőrség tétlensége pedig jogbizonytalanságot okozott.

A TASZ Romaprogramjának munkatársai több alkalommal a helyszínre látogattak, az eseményekről és a roma lakosok panaszairól videófelvételeket és esetleírásokat készítettek. Helyszíni tapasztalataink alapján jogi állásfoglalást alakítottunk ki a helyzetről, amelyben részletesen elemezzük, hogy milyen törvényhelyek alapján milyen intézkedéseket kellett volna a hatóságoknak megtennie.

Március 17-én munkatársaink a TASZ jogi állásfoglalását személyesen ismertették Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárral.