Barion Pixel TASZ | Az EBH méltatlan leköszönése: a gyűlölködő miniszter mellé állt a hatóság

Az EBH méltatlan leköszönése: a gyűlölködő miniszter mellé állt a hatóság

Megszűnése előtt még elutasította az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) azt a kérelmet, amit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter homofób, gyűlöletkeltő kijelentései miatt. A határozatot bíróságon támadtuk meg.

2020 őszén súlyosan homofób és gyűlölködő politikai megnyilvánulásokat generált a Meseország mindenkié című könyv megjelenése, amelyben más sérülékeny, védett csoportok mellett szexuális kisebbségekhez tartozó szereplők is megjelennek. A mesekönyv ürügyén Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, 2020. október 4-i rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a magyarok szerinte toleránsak a homoszexuálisokkal szemben, de „van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni (…): hagyják békén a gyerekeinket!”

A kormány 2020. október 8-i sajtótájékoztatóján az egyik propagandamédium arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy elfogadhatónak tartja-e a mesekönyv állítólagos bevezetését egyes óvodákban. A miniszter válaszában kijelentette: „Itt arról van szó, hogy a gyerekek előtt, vagy a gyerekek számára homoszexuális propaganda folytatásának van-e helye. És szerintem nincsen, sőt, szerintem itt azt érdemes megvizsgálni, hogy kiskorú veszélyeztetésének a bűncselekményi tényállása nem valósul-e meg. És, hogy ha igen, akkor a fenntartóval szemben büntetőeljárást indítani”.

A mesekönyv gyermekekre gyakorolt hatásáról pszichológusok is nyilatkoztak: a több mint ezer szakember által aláírt állásfoglalás szerint a könyv kifejezetten nem káros, hanem hasznos a gyerekek számára. A TASZ eljárást indított a kormány, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen az EBH előtt, mert Gulyás Gergely nyilatkozata sértette a leszbikus, meleg és biszexuális emberek egyenlő emberi méltóságát, és kimeríthette az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerinti zaklatás tényállását.

A nyilatkozatból az következik, hogy a miniszter szerint súlyosan veszélyezteti a kiskorúak fejlődését, ha hallanak arról, hogy két azonos nemű ember vonzódik egymáshoz. Ezzel a miniszter – az egyébként törvény által védett tulajdonsággal rendelkező – LMBTQ embereket súlyosan degradálta, szexuális orientációjukat, magánéletüket erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítette. A nyilatkozat ezeket az embereket közvetlenül sértette, megalázta, a velük szembeni előítéleteket fokozta.

Nyilvánvaló, hogy a kormány visszatérő homofób retorikájának, így ennek a nyilatkozatnak is célja annak kinyilvánítása, hogy a kormány a szexuális kisebbségeket alacsonyabb rendű, nem egyenlő méltóságú embereknek tekinti – feltehetően azért, mert számításaik szerint ezzel megnyerhetik maguknak a választók többségét. Az pedig néhány héttel a gyűlöletkeltő nyilatkozatok után derült ki, hogy a kormány gyakorlatilag kizárja az LMBTQ embereket az örökbefogadásból, és még az Alaptörvénybe is beiktat homofób, illetve transzfób mondatokat.

Különös jelentősége van annak, hogy a jogsértés elkövetője egy miniszter, akinek az Alaptörvény értelmében elsőrendű kötelessége lenne az emberek sérthetetlen alapvető jogainak védelme, miközben ő maga nem hivatkozhat a szólásszabadságra, mert a kormány és tagjai e minőségükben nem alanyai az alapjogoknak.

Az EBH szerint azonban a miniszter nem minősítette a homoszexuális embereket, mert nyilatkozata nem általában a homoszexualitásra, hanem kizárólag a könyvre, illetve annak óvodai oktatására vonatkozott. A hatóság emellett úgy látja: az, hogy a miniszter a könyv kapcsán felveti a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény lehetőségét, önmagában nem sérti az emberi méltóságot.

A TASZ szerint ez a határozat ellentmond az egyenlő bánásmódról szóló törvény betűjének és szellemének, valamint a hatóság korábbi joggyakorlatának a közhatalmat gyakorló személyek – főleg polgármesterek – gyűlölködő nyilatkozatai kapcsán. Ezért a TASZ a határozatot megtámadta, a jogvita a közigazgatási bíróságon fog eldőlni, melynek eredményéről a szervezet beszámol.

A miniszterelnök homofób nyilatkozata, és a mesekönyv ürügyén történt más gyűlöletkeltő események kapcsán a TASZ októberben hét másik szervezettel közösen az alapjogi biztoshoz fordult. Azon polgármesteri utasításokkal szemben pedig, amelyek betiltották a mesekönyv óvodai használatát, a TASZ az illetékes kormányhivatalokhoz fordult, aminek nyomán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal megállapította, hogy a mezőkövesdi polgármester vonatkozó utasítása jogszabálysértő volt.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.