Barion Pixel TASZ | Az Európa Tanács információszabadság egyezmény kidolgozásába kezdett

Az Európa Tanács információszabadság egyezmény kidolgozásába kezdett

A TASZ és további 27 külföldi civil szervezet támogatja a kezdeményezést. 2006. május 22. és 23. között Manchesterben rendezték meg az információs jogok biztosainak IV. nemzetközi konferenciáját. A különböző országok információszabadsággal foglalkozó civil szervezeteinek képviselői május 24-én tartották a konferenciához csatlakozó találkozójukat.

A találkozón a résztvevő szervezetek elfogadtak egy információszabadsággal kapcsolatos nyilatkozatot, amelynek megfogalmazásában a TASZ is közreműködött. A nyilatkozat lefekteti az információszabadság érvényesüléséhez szükséges elveket, és felhívja az Európa Tanácsot!!!, hogy az egyezmény kidolgozása során ezeket vegye figyelembe. A Manchesteri Nyilatkozat nagy hangsúlyt fektet továbbá az egyezmény kidolgozásának nyilvánosságára, valamint arra, hogy a civil szervezeteket érdemben vonják be az előkészítési eljárásba.

Az egyezmény nem előzmény nélküli, az Európa Tanács hivatalos iratokhoz való hozzáférésről szóló 2002-es ajánlásán alapulna. Ez utóbbi ajánlás is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Európa Tanács tagállamaiban információszabadsággal kapcsolatos törvények szülessenek, az egyezmény kötelező erejénél fogva azonban sokkal inkább elő tudná mozdítani ezen alapjog megfelelő érvényesülését.

Töltse le a civil szervezetek nyilatkozatát!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.