Az igazságügy-miniszter és az "elavult jogkövetés"

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvénynek van egy olyan rendelkezése, amely előírja, hogy a jogalkotási program összeállításához ki kell kérni a társadalmi szervezetek javaslatait. A program előkészítéséért az igazságügy-miniszter a felelős. A választások után rögtön meg is kérdeztük, hogy mikor és miként tudják a társadalmi szervezetek a javaslataikat előadni, hiszen az új Kormány új jogalkotási programot készít. Az igazságügyi államtitkár válasza ma érkezett meg, melyből kiderül, hogy sehogy.

Magyarországon, hasonlóan más jogállamokhoz, a hatályban lévő törvények hatályban is maradnak mindaddig, amíg nem helyezi őket hatályon kívül az Országgyűlés, vagy az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg, vagy éppen maga a törvény szab meg egy határidőt arra, hogy mikor veszti hatályát és az lejár. A jogtudomány ismeri a desuetudo fogalmát, azonban itt nem erről van szó.

 Május közepén levelet írtunk a régi-új igazságügy-miniszter nek, amelyben azt tudakoltuk, hogy hogyan tudnak a civil szervezetek a jogalkotási törvényben foglalt jogukkal élni. Igaz, hogy a törvényt majd húsz éve alkották meg, és számos rendelkezése felett valóban eljárt az idő, de mégiscsak ez a hatályos jog, és élni szerettünk volna vele.

 Az igazságügyi államtitkárnak a miniszter megbízásából adott válasza azonban meglepett minket. Szerinte a jogalkotási programra vonatkozó hatályos rendelkezés a gyakorlatban idejétmúlt jogintézmény, ezért nem tud semmilyen tájékoztatást adni arról, hogy társadalmi szervezetek miként gyakorolhatják törvényben garantált jogukat. Az államtitkár szerencsére megnyugtatott minket, hogy a kormány már egy vadonatúj jogalkotási törvényen dolgozik, mivel az előző kormányzati ciklusban nem sikerült a Parlamentnek az új jogalkotási törvényt elfogadnia.

 A TASZ ebből azt a következtetést vonja le, hogy az idejétmúlt törvények, szóljanak jogalkotásról vagy más egyébről, az igazságügy-miniszterre nézve nem kötelezőek, az állampolgárokra nézve pedig ki tudja.

 Az alábbiakban olvashatja a válaszlevelet:

 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Obamával kollaborál a TASZ!

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.

„Általános tétel – 1,2 milliárd forint”: TITOK

A Kúria (ex Legfelsőbb Bíróság) ma hozott döntése értelmében nem kell nyilvánosságra hoznia a Margit-híd felújítását végző cégcsoportnak többek közt azt, hogy pontosan mire költötték a címben szereplő milliárdos tételt. A legfelsőbb magyar bírósági fórum szerint a munkálatokat végző cégek – köztük a Közgép Zrt. – nem kötelezhetőek a közpénzek felhasználását nyomon követhetővé tenni. Potenciális hűtlen kezelők, sikkasztók figyelem: tankönyvbe illő anyagot olvashatnak!

Nyílt levél Navracsics Tibor miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy két kormánypárti képviselő – kivételes és sürgős tárgyalást indítványozva – benyújtotta a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog jelentős korlátozásával fenyegető, T/10904. számú törvényjavaslatot. Engedje meg, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatos mély aggodalmunkat – mint az információszabadság iránt elkötelezett civil szervezetek vezetői – ezúton osszuk meg Önnel.