Beszámoló az Alkotmánybíróság elleni per első tárgyalásáról

A Fővárosi Bíróság 2004. december 20-án tárgyalta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet által az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adat közlésének megtagadása miatt indított pert.

PER AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELLEN

TASZ-nyilatkozat az első tárgyalásról

A Fővárosi Bíróság 2004. december 20-án tárgyalta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet által az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adat közlésének megtagadása miatt indított pert.
A bíróság érdemi tárgyalást tartott, mivel azonban az alperes Alkotmánybíróság kereseti ellenkérelmét a TASZ képviselője csak a tárgyalás előtt kapta kézhez, a tárgyalást elhalasztotta, és a következő tárgyalási napot 2005. január 24-ére tűzte ki.

Az Alkotmánybíróság képviselője mindenek előtt indítványozta, hogy a bíróság rendeljen el zárt tárgyalást az ügyben. A TASZ képviselője rámutatott arra, hogy az ügyből - már csak a per tárgyára, az információszabadság egy fontos kérdésére való tekintettel - a nyilvánosság kizárása semmiképpen nem lehet indokolt. A bíróság végül elutasította az Alkotmánybíróság képviselőjének indítványát, így a két tévéstáb és az írott sajtó képviselői visszatérhettek a tárgyalóterembe.

A tárgyalás során többek közt kiderült, hogy

• Az Alkotmánybíróság szerint az alkotmánybírósági indítvány nem csak hogy nem közérdekű adat, hanem egyáltalán nem is adat;
• Hogy az országgyűlési képviselők Magyarországon nem számítanak közfeladatot ellátó személynek;
• És hogy amennyiben az indítványok mégis adatnak minősülnek, akkor az AB nem számít adatkezelőnek tekintetükben.


A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja továbbra is az, hogy a minden polgár életére ható törvények sorsát valamilyen irányba befolyásoló alkotmánybírósági indítványok közérdekű adatnak számítanak, azok tartalma szabadon megismerhető és terjeszthető. Fokozottan igaz ez akkor, ha egy, az adófizetők pénzéből fizetést kapó országgyűlési képviselő az indítványozó.


Társaság a Szabadságjogokért

Kapcsolódó anyagok:

Az Alkotmánybíróság ellenkérelme

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Első fokon pert nyertünk: nyilvánosak a Századvég által készített tanulmányok

Korábban hírt adtunk róla, hogy ítélethirdetés várható a TASZ által a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen indított perben, melynek tárgya a Századvég-tanulmányok, a MALÉV (pontosabban a nemzeti légitársaság) pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentum és a magyar-kínai kormánybiztosi feladatokkal kapcsolatos szerződés és egyéb adatok nyilvánossága.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.

Nyílt levél Navracsics Tibor miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy két kormánypárti képviselő – kivételes és sürgős tárgyalást indítványozva – benyújtotta a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog jelentős korlátozásával fenyegető, T/10904. számú törvényjavaslatot. Engedje meg, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatos mély aggodalmunkat – mint az információszabadság iránt elkötelezett civil szervezetek vezetői – ezúton osszuk meg Önnel.