Beszámoló az Alkotmánybíróság elleni per első tárgyalásáról

A Fővárosi Bíróság 2004. december 20-án tárgyalta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet által az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adat közlésének megtagadása miatt indított pert.

PER AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELLEN

TASZ-nyilatkozat az első tárgyalásról

A Fővárosi Bíróság 2004. december 20-án tárgyalta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet által az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adat közlésének megtagadása miatt indított pert.
A bíróság érdemi tárgyalást tartott, mivel azonban az alperes Alkotmánybíróság kereseti ellenkérelmét a TASZ képviselője csak a tárgyalás előtt kapta kézhez, a tárgyalást elhalasztotta, és a következő tárgyalási napot 2005. január 24-ére tűzte ki.

Az Alkotmánybíróság képviselője mindenek előtt indítványozta, hogy a bíróság rendeljen el zárt tárgyalást az ügyben. A TASZ képviselője rámutatott arra, hogy az ügyből - már csak a per tárgyára, az információszabadság egy fontos kérdésére való tekintettel - a nyilvánosság kizárása semmiképpen nem lehet indokolt. A bíróság végül elutasította az Alkotmánybíróság képviselőjének indítványát, így a két tévéstáb és az írott sajtó képviselői visszatérhettek a tárgyalóterembe.

A tárgyalás során többek közt kiderült, hogy

• Az Alkotmánybíróság szerint az alkotmánybírósági indítvány nem csak hogy nem közérdekű adat, hanem egyáltalán nem is adat;
• Hogy az országgyűlési képviselők Magyarországon nem számítanak közfeladatot ellátó személynek;
• És hogy amennyiben az indítványok mégis adatnak minősülnek, akkor az AB nem számít adatkezelőnek tekintetükben.


A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja továbbra is az, hogy a minden polgár életére ható törvények sorsát valamilyen irányba befolyásoló alkotmánybírósági indítványok közérdekű adatnak számítanak, azok tartalma szabadon megismerhető és terjeszthető. Fokozottan igaz ez akkor, ha egy, az adófizetők pénzéből fizetést kapó országgyűlési képviselő az indítványozó.


Társaság a Szabadságjogokért

Kapcsolódó anyagok:

Az Alkotmánybíróság ellenkérelme

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Sumákol a MÁK

Beperelte a Magyar Államkincstárt a TASZ jogi képviseletével a K-Monitor, mert az nem adta ki a jelöltek kampányköltéseiről készült számlaösszesítő adatlapokat. Az első tárgyalást a Fővárosi Törvényszék 2014. szeptember 24-re tűzte ki. Az ügyben a tavaly módosított információszabadság törvény és az Alkotmánybíróság is vizsgázik.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.

A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.