Beszámoló az atomos perről

2005. február 25-én volt az Országos Atomenergia Hivatal elleni per első tárgyalása. A tárgyaláson a zöld szervezetek képviselői, a jogvédők és a sajtó nagy számban voltak jelen, azonban a várakozások ellenére ítélet nem született.

Nyolc civil szervezet azért perelte be az Országos Atomenergia Hivatalt, mert az nem adta ki a paksi atomerőmű 2. blokkjának újraindításával kapcsolatos szakértői anyagokat. A per első tárgyalásán a felperes civil szervezetek fenntartották az adatok kiadása iránti kérelmüket, az alperes hivatal azzal védekezett, hogy a kért információk nem közérdekű adatok, mivel azok szerzői jogi védelem alatt állnak és üzleti titkot képeznek, illetve belső használatra készült és döntés előkészítő adatoknak számítanak.A felperes jogi képviselője érvelésében az adatvédelmi törvény, az Aarhusi Egyezmény, a környezetvédelmi törvény, az atomenergiáról szóló törvény, a szerzői jogi törvény és a polgári törvénykönyv rendelkezései alapján kérte az adatok kiadását.Az alperes képviselője részben a szerzői jogi védettség, részben az üzleti titok védelme mellett érvelt tovább, és kérte, hogy hívják perbe a Paksi Atomerőmű Rt-t. Ugyan az alperesnek kötelezettsége azt bizonyítani, hogy az adatok kiadásának megtagadása jogszerű és megalapozott volt, az alperes semmilyen bizonyítási indítványt nem tett a tárgyaláson.A Fővárosi Bíróság a következő tárgyalást 2005. április 1. 8 óra 30 percre tűzte ki azonos helyszínre. (Budapest V. kerület, Markó utca 27. III.em 317.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.

Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.