Beszámoló az atomos perről

2005. február 25-én volt az Országos Atomenergia Hivatal elleni per első tárgyalása. A tárgyaláson a zöld szervezetek képviselői, a jogvédők és a sajtó nagy számban voltak jelen, azonban a várakozások ellenére ítélet nem született.

Nyolc civil szervezet azért perelte be az Országos Atomenergia Hivatalt, mert az nem adta ki a paksi atomerőmű 2. blokkjának újraindításával kapcsolatos szakértői anyagokat. A per első tárgyalásán a felperes civil szervezetek fenntartották az adatok kiadása iránti kérelmüket, az alperes hivatal azzal védekezett, hogy a kért információk nem közérdekű adatok, mivel azok szerzői jogi védelem alatt állnak és üzleti titkot képeznek, illetve belső használatra készült és döntés előkészítő adatoknak számítanak.A felperes jogi képviselője érvelésében az adatvédelmi törvény, az Aarhusi Egyezmény, a környezetvédelmi törvény, az atomenergiáról szóló törvény, a szerzői jogi törvény és a polgári törvénykönyv rendelkezései alapján kérte az adatok kiadását.Az alperes képviselője részben a szerzői jogi védettség, részben az üzleti titok védelme mellett érvelt tovább, és kérte, hogy hívják perbe a Paksi Atomerőmű Rt-t. Ugyan az alperesnek kötelezettsége azt bizonyítani, hogy az adatok kiadásának megtagadása jogszerű és megalapozott volt, az alperes semmilyen bizonyítási indítványt nem tett a tárgyaláson.A Fővárosi Bíróság a következő tárgyalást 2005. április 1. 8 óra 30 percre tűzte ki azonos helyszínre. (Budapest V. kerület, Markó utca 27. III.em 317.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem titkolhatja az ELTE, hogy mennyit keresnek a HÖK-ös vezetők

A Fővárosi Törvényszék első fokon arra kötelezte az ELTE-t 2013. október 21-én, hogy adja ki, mennyi juttatás jár a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek. A különböző egyetemek hallgatói önkormányzataival kapcsolatban régóta hangoztatott kritika, hogy működésük - és leginkább pénzügyeik - átláthatatlanok. A bíróság ítéletének köszönhetően egy lépést tettünk afelé, hogy ez a helyzet legalább egy kicsit változzon.

Nyílt levél Navracsics Tibor miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy két kormánypárti képviselő – kivételes és sürgős tárgyalást indítványozva – benyújtotta a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog jelentős korlátozásával fenyegető, T/10904. számú törvényjavaslatot. Engedje meg, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatos mély aggodalmunkat – mint az információszabadság iránt elkötelezett civil szervezetek vezetői – ezúton osszuk meg Önnel.

Hol pattog a labda? – Nyilvánosak a közpénzből fenntartott kosárlabda csapat szerződései

Közérdekű adatok azok a szerződések, amelyeket a Falco KC kosárlabda klubjától kért a Nyugat.hu hírportál. A Szombathelyi Törvényszék döntésének a jelentősége, hogy kimondta, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot lát el, ezért el kell számolnia a nyilvánosság felé a gazdálkodásáról.