Barion Pixel TASZ | Beszámoló az atomos perről

Beszámoló az atomos perről

2005. február 25-én volt az Országos Atomenergia Hivatal elleni per első tárgyalása. A tárgyaláson a zöld szervezetek képviselői, a jogvédők és a sajtó nagy számban voltak jelen, azonban a várakozások ellenére ítélet nem született.

Nyolc civil szervezet azért perelte be az Országos Atomenergia Hivatalt, mert az nem adta ki a paksi atomerőmű 2. blokkjának újraindításával kapcsolatos szakértői anyagokat. A per első tárgyalásán a felperes civil szervezetek fenntartották az adatok kiadása iránti kérelmüket, az alperes hivatal azzal védekezett, hogy a kért információk nem közérdekű adatok, mivel azok szerzői jogi védelem alatt állnak és üzleti titkot képeznek, illetve belső használatra készült és döntés előkészítő adatoknak számítanak.

A felperes jogi képviselője érvelésében az adatvédelmi törvény, az Aarhusi Egyezmény, a környezetvédelmi törvény, az atomenergiáról szóló törvény, a szerzői jogi törvény és a polgári törvénykönyv rendelkezései alapján kérte az adatok kiadását.

Az alperes képviselője részben a szerzői jogi védettség, részben az üzleti titok védelme mellett érvelt tovább, és kérte, hogy hívják perbe a Paksi Atomerőmű Rt-t. Ugyan az alperesnek kötelezettsége azt bizonyítani, hogy az adatok kiadásának megtagadása jogszerű és megalapozott volt, az alperes semmilyen bizonyítási indítványt nem tett a tárgyaláson.

A Fővárosi Bíróság a következő tárgyalást 2005. április 1. 8 óra 30 percre tűzte ki azonos helyszínre. (Budapest V. kerület, Markó utca 27. III.em 317.)

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.