Barion Pixel TASZ | Budapesten tart konferenciát a Farmsubsidy.org – fókuszban az agrártámogatások nyilvánossága

Budapesten tart konferenciát a Farmsubsidy.org – fókuszban az agrártámogatások nyilvánossága

Az Európai Unió évente 43.5 milliárd eurót költ agrártámogatásokra, mely teljes költségvetésének 40%-át teszi ki. Ebből az összegből minden Európai Uniós állampolgárnak 100 Eurót lehetne juttatni évente. Érdekli Önt, hogy kik kapják ezeket a pénzeket?

A Farmsubsidy.org 18 hónappal ezelőtt Dániából indult és mind a mai napig a Danish International Center for Analytical Reporting (DICAR) irányítása alatt álló program, melynek célja, hogy részletes adatokat szerezzen és tegyen közzé állampolgárok számára az agrártámogatásokkal kapcsolatban: ki kapja, mennyit kap, milyen jogcímen kapja. Ezek az adatok közérdekűek és a magyar szabályozás szerint is nyilvánosságra kell hozni őket.

Magyarországon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feladata az Európai Unióból érkező, illetve azt nagymértékben kiegészítő magyar költségvetési pénzek pályázati úton történő elosztása. Ugyancsak a Hivatal hatásköre, hogy a juttatásokkal kapcsolatos összes közérdekű adatot nyilvánosságra hozza. A magyarországi SAPARD illetve AVOP támogatások kifizetéseinek összesítését, melyek sajnos nem tartalmazzák a támogatottak elérhetőségét és a kifizetés évét, itt és itt találhatja. Ezek is csak azután lettek megismerhetők, hogy az Adatvédelmi Biztos közzétette állásfoglalását, mely szerint: „Az információszabadság érvényesülése érdekében fontos a különféle EU-támogatásokra vonatkozó adatok, így az MVH által nyilvántartott támogatási adatok megismerhetősége. Nem tartom elfogadhatónak, hogy az MVH nem tesz eleget a közzétételi kötelezettségének. Felkérem, hogy gondoskodjon az MVH kezelésében lévő nyilvános támogatási adatok közzétételéről, és megtett intézkedéseiről tájékoztasson.” Az MVH honlapján közleményben reagált.

2007. január 25.-én tart előadást a CEU-n Jack Thurston a Farmsubsidy.org társalapítója.

Január 26-27-én pedig két napos konferenciát rendeznek Budapesten, melyen az eddig elért eredményeket és a jövőre vonatkozó terveket vitatják meg a résztvevők.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.