Civilek véleményezték a romastratégiát

Magyarországi civil szervezetek – a romákkal és romákért tevékenykedő roma és nem roma civilek – együttműködésében elkészült egy, a romastratégiáról (teljes nevén a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia) szóló, szakmai észrevételeket tartalmazó dokumentum, hogy segítse a stratégia szakmai értékelésében és továbbfejlesztésében közreműködő európai és hazai szereplők munkáját.

A civil szervezetek megállapításait itt (pdf) olvashatja>>

Az észrevételek célja, hogy növeljék a 10 évre szóló stratégia szakmai elfogadottságát, és segítsék annak hatékonyabb, nemzetközi megvalósulását. A dokumentum az emberi jogok, oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, kultúra területén, valamint a roma nők esélyegyenlősége, az érintettek részvétele szempontjából fogalmaz meg szakmai véleményt. Külön fejezet foglalkozik továbbá a megvalósítás elsődleges forrásának szánt EU-s források elosztásának problémáival.

A munkát a Partners Hungary Alapítvány kezdeményezte az Open Society Foundations támogatásával. A dokumentumot a Roma Integráció Évtizede budapesti titkársága elküldte többek között az Európai Bizottság érintett szervezeteinek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának és az Országos Roma Önkormányzatnak.

Az észrevételeket február 21-én megvitatták az Európai Bizottság által kezdeményezett civil konzultáció résztvevői, majd március 6-án az összeállításban résztvevő szervezetek bemutatták a magyar kormány és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselőinek is a Bizottság által szervezett „Az EU alapok szerepe a roma integráció elősegítésében” című plenáris ülésen.

Az együttműködő szervezetek célja, hogy a stratégia megvalósításának tíz éve alatt fenntartsák, illetve tovább szélesítsék ennek a civil csoportnak az együttműködését, ezen keresztül figyelemmel kísérjék a stratégia megvalósulását, és rendszeres visszajelzést adjanak erről az Európai Bizottságnak, és a mindenkori magyar kormánynak.

Az elemzést készítő szervezetek, és a területek, melynek kidolgozásában részt vettek:

 • Amnesty International Magyarország (emberi jogok)
 • Autonómia Alapítvány (foglalkoztatás, lakhatás, EUs fejlesztési források)
 • Habitat for Humanity Magyarország (lakhatás)
 • Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (roma nők esélyegyenlősége)
 • Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (emberi jogok)
 • Polgár Alapítvány (foglalkoztatás)
 • Romano Instituto (kultúra)
 • Romaversitas (oktatás)
 • Társaság a Szabadságjogokért (emberi jogok)
 • Városkutatás Kft. (lakhatás)

Támogató szervezet:

 • RomNet-Média Alapítvány

Koordináló szervezetek:

 • Partners Hungary Alapítvány
 • Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Brutális kényszervallatás eltussolása miatt ítélte el a magyar államot a strasbourgi bíróság

Mai ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették roma származású ügyfelünk alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást.

Nincs olyan anya, aki be tudná pótolni ezeket az elvesztett éveket

Fél éve, március végén hírt adtunk róla, hogy Bence két éves korában végre hazakerült a szüleihez. Mint akkor megírtuk, a kisbaba születésekor azért nem kerülhetett haza, mert a helyi védőnő hónapokkal korábban jelezte a kórház számára: „Az asszonynak minden gyermeke átmeneti nevelésben van. Irreális lenne az újszülött kórházból való távozása az anyával együtt.”

Mit érdemel?

Mit érdemel az a szülő páros, aki a jelzőrendszer szerint nem megfelelően neveli a gyerekeit? A gyerekvédelmi törvény tökéletesen rendelkezik erről. Családba fogadás, helyettesítő szülői szolgálat, ideiglenes hatályú elhelyezés. Ha az utóbbi mellett döntenek, a szülőknek a törvény szerint harminc nap áll rendelkezésükre, hogy az okokat, amik a kiemeléshez vezettek megszüntessék, a gyakorlatban azonban ez többször harminc nap szokott lenni. Ha az ideiglenes hatályú elhelyezés felülvizsgálatakor még mindig fenn állnak a kiemelést indikáló okok, akkor a gyerekeket nevelésbe veszik. Ezt évente vizsgálják felül.