Civilek véleményezték a romastratégiát

Magyarországi civil szervezetek – a romákkal és romákért tevékenykedő roma és nem roma civilek – együttműködésében elkészült egy, a romastratégiáról (teljes nevén a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia) szóló, szakmai észrevételeket tartalmazó dokumentum, hogy segítse a stratégia szakmai értékelésében és továbbfejlesztésében közreműködő európai és hazai szereplők munkáját.

A civil szervezetek megállapításait itt (pdf) olvashatja>>

Az észrevételek célja, hogy növeljék a 10 évre szóló stratégia szakmai elfogadottságát, és segítsék annak hatékonyabb, nemzetközi megvalósulását. A dokumentum az emberi jogok, oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, kultúra területén, valamint a roma nők esélyegyenlősége, az érintettek részvétele szempontjából fogalmaz meg szakmai véleményt. Külön fejezet foglalkozik továbbá a megvalósítás elsődleges forrásának szánt EU-s források elosztásának problémáival.

A munkát a Partners Hungary Alapítvány kezdeményezte az Open Society Foundations támogatásával. A dokumentumot a Roma Integráció Évtizede budapesti titkársága elküldte többek között az Európai Bizottság érintett szervezeteinek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának és az Országos Roma Önkormányzatnak.

Az észrevételeket február 21-én megvitatták az Európai Bizottság által kezdeményezett civil konzultáció résztvevői, majd március 6-án az összeállításban résztvevő szervezetek bemutatták a magyar kormány és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselőinek is a Bizottság által szervezett „Az EU alapok szerepe a roma integráció elősegítésében” című plenáris ülésen.

Az együttműködő szervezetek célja, hogy a stratégia megvalósításának tíz éve alatt fenntartsák, illetve tovább szélesítsék ennek a civil csoportnak az együttműködését, ezen keresztül figyelemmel kísérjék a stratégia megvalósulását, és rendszeres visszajelzést adjanak erről az Európai Bizottságnak, és a mindenkori magyar kormánynak.

Az elemzést készítő szervezetek, és a területek, melynek kidolgozásában részt vettek:

 • Amnesty International Magyarország (emberi jogok)
 • Autonómia Alapítvány (foglalkoztatás, lakhatás, EUs fejlesztési források)
 • Habitat for Humanity Magyarország (lakhatás)
 • Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (roma nők esélyegyenlősége)
 • Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (emberi jogok)
 • Polgár Alapítvány (foglalkoztatás)
 • Romano Instituto (kultúra)
 • Romaversitas (oktatás)
 • Társaság a Szabadságjogokért (emberi jogok)
 • Városkutatás Kft. (lakhatás)

Támogató szervezet:

 • RomNet-Média Alapítvány

Koordináló szervezetek:

 • Partners Hungary Alapítvány
 • Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Így nehezítette meg az állam, hogy megvédd magad a rossz döntésektől

Még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben vagy fogyatékossággal élő emberek azzal, hogy közigazgatási ügyekben – például a gyerekkiemeléssel, vagy gondnoksággal kapcsolatos gyámhatósági eljárásokban, fogyatékossági ellátásokkal kapcsolatos ügyekben – már nem fellebbezhetnek a közigazgatási döntés ellen, hanem csak a bíróságon, perrel támadhatják meg a gyámhatóságok és más közigazgatási szervek döntéseit.

STOP Kormányzati Rasszizmus

A kormánnyal és a Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulunk a menedékkérőket ábrázoló STOP táblás kormányplakát miatt.

Szegényellenes rendeletek és az Alaptörvény új emberképe

Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseik révén.