Csak az egészséges külföldi a jó külföldi

Következetlenül rendelkeznek idegenrendészeti szabályaink egyes betegségekben szenvedő külföldi állampolgárok beutazását illetően. A TASZ véleményezte az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatot.

A TASZ üdvözli a jogalkotó azon felismerését, hogy közegészségügyi okból csak akkor lehet indokolt a külföldi beutazásának megtagadása, tartózkodása engedélyezésének elutasítása, vagy kiutasítása, ha az illető megszegte a közegészségügyi előírásokat. Önmagában tehát az, ha egy külföldi a közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, nem elegendő alap arra, hogy a beutazással, illetve a tartózkodással kapcsolatos jogait korlátozzuk. Különösen üdvözlendő ez a lépés annak ismeretében, hogy a vonatkozó rendelet olyan fertőzéseket-betegségeket is a "közegészséget veszélyeztető betegségek" körébe sorol, amelyek köznapi érintkezés útján - egy légtérben tartózkodás, kézfogás, fürdőzés stb. - nem terjednek, így az ilyen betegségben szenvedők beutazását stb. még akkor is kifejezetten indokolatlan és méltánytalan lenne megtagadni, ha esetleg nem kezeltetnék magukat, hiszen ezzel egyedül maguknak ártanak, puszta jelenlétük a többi ember számára nem jelent fertőzésveszélyt.

Súlyos hiányosságnak és következetlenségnek tartjuk azonban, hogy a jogalkotó a fentiek szellemében nem rendelkezett az idegenrendészeti törvény további, például a letelepedési engedély feltételeiről rendelkező paragrafusainak módosításáról. Jelenleg a hatóság még az érintettek családi élethez, illetve a gyermekek családban való nevelkedéshez való jogára tekintettel sem adhat letelepedési engedélyt annak a külföldinek, aki a listán szereplő valamely betegségben szenved. Álláspontunk szerint ahhoz, hogy hazánk közegészségének védelmét az emberi jogok tiszteletben tartása, azaz e jogok csupán szükséges és arányos korlátozása mellett valósíthassuk meg, a véleményünkben kifejtett módosítások is szükségesek.

Kapcsolódó anyagok:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

"Szexeltél már hermetikusan?"

 

Ismét HIV-tesztre megy egész Európa!

November 21 és 27 között rendezik a második Európai HIV-Szűrés Hete kampányt. A cél idén is az, hogy felhívják a figyelmet a korai HIV-diagnózis fontosságára és a lehető legtöbb információt és szűrési lehetőséget biztosítsanak a lakosság számára.

Alapjogokat sért a HIV-vel élők ellátásának megtagadása

Az alapvető jogok biztosa a TASZ beadványa alapján lefolytatott vizsgálata számos alapvető jog sérelmét állapította meg.

Hol tart a HIV-vel élők ellátásának decentralizációja?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011 decemberében és 2012 januárjában szakmai egyeztetéseket tartott, amelyre az érintett szakmai kollégiumok mellett a TASZ HIV/AIDS programja is meghívást kapott.