Csak az egészséges külföldi a jó külföldi

Következetlenül rendelkeznek idegenrendészeti szabályaink egyes betegségekben szenvedő külföldi állampolgárok beutazását illetően. A TASZ véleményezte az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatot.

A TASZ üdvözli a jogalkotó azon felismerését, hogy közegészségügyi okból csak akkor lehet indokolt a külföldi beutazásának megtagadása, tartózkodása engedélyezésének elutasítása, vagy kiutasítása, ha az illető megszegte a közegészségügyi előírásokat. Önmagában tehát az, ha egy külföldi a közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, nem elegendő alap arra, hogy a beutazással, illetve a tartózkodással kapcsolatos jogait korlátozzuk. Különösen üdvözlendő ez a lépés annak ismeretében, hogy a vonatkozó rendelet olyan fertőzéseket-betegségeket is a "közegészséget veszélyeztető betegségek" körébe sorol, amelyek köznapi érintkezés útján - egy légtérben tartózkodás, kézfogás, fürdőzés stb. - nem terjednek, így az ilyen betegségben szenvedők beutazását stb. még akkor is kifejezetten indokolatlan és méltánytalan lenne megtagadni, ha esetleg nem kezeltetnék magukat, hiszen ezzel egyedül maguknak ártanak, puszta jelenlétük a többi ember számára nem jelent fertőzésveszélyt.

Súlyos hiányosságnak és következetlenségnek tartjuk azonban, hogy a jogalkotó a fentiek szellemében nem rendelkezett az idegenrendészeti törvény további, például a letelepedési engedély feltételeiről rendelkező paragrafusainak módosításáról. Jelenleg a hatóság még az érintettek családi élethez, illetve a gyermekek családban való nevelkedéshez való jogára tekintettel sem adhat letelepedési engedélyt annak a külföldinek, aki a listán szereplő valamely betegségben szenved. Álláspontunk szerint ahhoz, hogy hazánk közegészségének védelmét az emberi jogok tiszteletben tartása, azaz e jogok csupán szükséges és arányos korlátozása mellett valósíthassuk meg, a véleményünkben kifejtett módosítások is szükségesek.

Kapcsolódó anyagok:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hátrányos megkülönböztetés áldozatai a HIV-vel élők az egészségügyben

A HIV-vel élők és AIDS-betegek a fertőzésükkel össze nem függő egészségügyi ellátásuk során gyakran szembesülnek elutasítással, indokolatlanul irányítják őket a Szent László Kórház HIV-ambulanciájára.

Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat igen sok, egymáshoz gyakran csak távolról kapcsolódó törvényt módosító rendelkezést tartalmaz, a TASZ a beteg- és szabadságjogi szempontból fontosakat véleményezte.

Magyar jelentés nélkül zajlik az ENSZ AIDS-Közgyűlés

Öt évvel a HIV/AIDS Elköteleződési Nyilatkozat, az AIDS elleni harc legfontosabb dokumentumának elfogadása után az ENSZ-tagállamok újabb rendkívüli közgyűlést szentelnek a járvány elleni küzdelemnek, amelyen megvizsgálják, hogyan teljesítették-teljesítik az államok a Nyilatkozatban vállaltakat. A TASZ szerette volna megismerni a magyar országjelentést, de kiderült, nem készült ilyen: a UNAIDS honlapján a ’H’ betűhöz görgetve csak Haiti és Honduras országjelentésével találkozni.